dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

38-SDS Necenzurirano

Vodič po korupcijskih in drugih aferah SDS

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Ana Maria Mitič Njena.si

Ana Maria Mitič znova v voditeljske čevlje

Antonio Marin Ekipa24.si

Velik šok za Olimpijo: najbolj vroči nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tadić in Nikolić v drugi krog srbskih predsedniških volitev

Deli na:

Na današnjih parlamentarnih in predsedniških volitvah v Srbiji so volivci glede na prve delne izide največ glasov namenili dosedanjemu predsedniku Borisu Tadiću in njegovi vladajoči Demokratski stranki (DS). Tesno za petami sta jima predsedniški kandidat Srbske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić in njegova stranka. Volitve so minile mirno.

Kot so po navedbah srbske tiskovne agencija Tanjug pojasnili na Centru za svobodne volitve in demokracijo (CeSID), sta se Tadić in Nikolić že zagotovo uvrstila v drugi krog predsedniških volitev, ki bo 20. maja.

Po preliminarnih podatkih CeSID se je na tretje mesto pričakovano uvrstil Ivica Dačić (SPS-PUPS-JS) s 15,2 odstotka glasov, sledijo pa Vojislav Koštunica (DS S) s 7,7 odstotka, Zoran Stanković (URS) s 7,1 odstotka, Čedomir Jovanović (Preokret) s 5,3 odstotka in Jadranka Šešelj (SRS) s 3,9 odstotka glasov.

Tudi na parlamentarnih volitvah je po preštetju 14 odstotkov glasov v prednosti koalicija, zbrana okoli Tadićeve DS. Prejela naj bi 24,7 odstotka glasov, koalicija, zbrana okoli Nikolićeve SNS, pa okoli 23,5 odstotka, je poročala nemška tiskovna agencija dpa, sklicujoč se na srbske medije.

Sledijo jim Dačićevi socialisti (SPS) s 14,6 odstotka glasov, v parlament pa naj bi se uvrstile tudi Demokratska stranka Srbije (DSS) s 7 odstotki, Liberalno-demokratska stranka (LDP) s 6,3 odstotka in stranka Združenih regij Srbije (URS) s 5,1 odstotka glasov.Poleg predsedniških in parlamentarnih so v Srbiji danes izpeljali tudi lokalne volitve ter še pokrajinske volitve v Vojvodini. Do 18. ure je glasovalo 48,2 odstotka volivcev, volitve pa so minile mirno, brez poročil o morebitnih večjih nepravilnostih.

Srbske predsedniške in parlamentarne volitve so ob podpori Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) potekale tudi na Kosovu. Tudi tu je glasovanje po besedah tiskovnega predstavnika Ovseja Nikole Gaona potekalo nemoteno, zabeležili niso nobenih incidentov.

Volivci na Kosovu so se ponekod pritožili, ker njihovih imen ni bilo na volilnih seznamih. Zaradi zmanjšanega števila volišč in napak na volilnih seznamih so ponekod na oddajo glasu čakali dvajset minut.

Tokrat so v kampanji med volivci prevladovale gospodarske težave, ki pestijo državo, in ne napetosti v zvezi s Kosovom ali odnosov z Zahodom. Vseeno so mednarodne sile na Kosovu pred volitvami precej okrepile svojo navzočnost na severu Kosova.