sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaplet: Zver in Pahor k Janši, Türk pa v predsedniški palači pričakuje Janšo

Deli na:
Zaplet: Zver in Pahor k Janši, Türk pa v predsedniški palači pričakuje Janšo

Foto: Bobo

Predsednik republike Danilo Türk je odgovoril na vabilo premiera Janeza Janše na srečanje z vsemi predsedniškimi kandidati. Povezovanje naporov za izhod iz nastale situacije s predsedniškimi volitvami po njegovem mnenju ni primerno. Kot je zapisal, je pripravljen na pogovor v širši sestavi in Janšo pričakuje danes ob 14. uri v predsedniški palači.  

Kot je v pismu spomnil predsednik republike, je kot predsednik prejšnji teden predlagal pogovore z aktualnimi nosilci odgovornosti za izhod iz sedanjega položaja, ki je nastal po vložitvi referendumskih pobud: na njegovo pobudo se je že odzval predsednik državnega zbora Gregor Virant, s katerim sta v torek govorila o možnih poteh naprej.

"Podoben pogovor bi želel imeti tudi z vami kot predsednikom vlade. Če menite, da bi v takem pogovoru moral sodelovati še kdo, so to po mojem mnenju predsednik državnega zbora in predstavniki pobudnikov referendumov," je v pismu Janši zapisal Türk.

Probleme je treba reševati zdaj in za to reševanje so poklicani sedanji nosilci odgovornih funkcij v državi, je prepričan aktualni predsednik, zato povezovanje teh naporov z volitvami predsednika republike po njegovem mnenju ni primerno.

Sicer pa Türk znova poudarja, da je pripravljen na pogovor v širši sestavi. "Glede na to, da vam termin, ki sem ga predlagal za najino srečanje ustreza, vas pričakujem danes ob 14. uri," je še zapisal.

Na pogovor je predsednik republike povabil še predsednika DZ Gregorja Viranta, predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, predsednika Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije Tomaža Kumra in, kot je predlagal Janša, oba predsedniška kandidata Boruta Pahorja in Milana Zvera.

Kot je za STA dejal svetovalec predsednika za odnose z javnostmi Boštjan Lajovic, je po Türkovih besedah bistvo, da se pogovorijo, ni pa pomembno, kje bodo sedeli, ali pri premieru ali pri predsedniku. Uradnih potrditev o udeležbi na sestanku v uradu predsednika republike zaenkrat še nimajo.

Še preden so dobili povabilo Türka, se je na Janševo vabilo že odzval predsedniški kandidat Milan Zver, ki je udeležbo potrdil. V volilnem štabu predsedniškega kandidata Boruta Pahorja pa so takrat za STA pojasnili, da se bo tudi Pahor najverjetneje udeležil sestanka pri premieru.

Pahor pa je kasneje na novinarski konferenci povedal, da je govoril s predsednikom republike, predsednikom DZ in s kabinetom predsednika vlade ter prosil, da se uskladijo glede ure in datuma sestanka. Kot predsedniški kandidat, ki je vabljen na oba sestanka in je brez visoke državne funkcije, lahko namreč le pozove vse, ki imajo ta hip odgovornost, naj ne zapravijo zaupanja ljudi v moč dogovora.

Če bi prišlo do ocene, da bi bil sestanek prestavljen na kasneje, temu ne bo nasprotoval, je še povedal.

Janša je vse tri predsedniške kandidate v sredo povabil na današnji posvet, ker lahko po njegovem mnenju kot predsedniški kandidati namreč močno vplivajo na slovensko javnost in ravnanje politike. Razloga za sklic sestanka pa sta po besedah premierja predvsem dva. Eden je sredina napoved Evropske komisije o poglabljanju recesije v Sloveniji ter velika zaskrbljenost voditeljev Evropske unije zaradi vedno novih blokad pri uveljavljanju nujnih protikriznih ukrepov.

Drugi razlog pa premier vidi predvsem v nastopih predsedniških kandidatov, v katerih vsi trije poudarjajo nujnost sodelovanja pri premagovanju težav, s katerimi se srečujejo. Premier ob tem meni, da bi bilo enotno sporočilo vseh kandidatov dobrodošla pomoč pri konsolidaciji nastale situacije.