reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Romney sprejel republikansko nominacijo, obljubil 12 milijonov delovnih mest

Deli na:
Romney sprejel republikansko nominacijo, obljubil 12 milijonov delovnih mest

Foto: Reuters

Nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney je v četrtek zvečer na nacionalni konvenciji republikanske stranke sprejel predsedniško nominacijo stranke in v govoru, ki so ga tudi liberalni komentatorji označili za njegovega najboljšega doslej, Američanom ponudil novo upanje po štirih letih počasnega gospodarskega okrevanja.

V govoru je predstavil sebe in svojo družino, večino časa pa posvetil kritikam počasnega gospodarskega okrevanja pod predsednikom Barackom Obamo in obljubam o svetlejši prihodnosti - pod predsednikom Romneyjem. Konkretno je obljubil 12 milijonov novih delovnih mest in energetsko neodvisnost severne Amerike do leta 2020 s povečanim izkoriščanjem domačih virov od premoga, do nafte, plina in jedrske energije.

Povedal je, da so bili Američani pred štirimi leti polni optimizma, ko so izvolili Obamo, danes pa večina dvomi, da bodo imeli njihovi otroci boljšo prihodnost. Čeprav naj bi si tudi sam želel, da bi Obami uspelo, pa se to ni zgodilo in na novembrskih volitvah bodo imeli nezadovoljni Američani, ki se jim plače znižujejo, cene pa višajo, priložnost, da nekaj storijo.

Romney je zastavil ključno vprašanje za večino ameriških volivcev, ki so leta 2008 navdušeno sprejeli sporočilo "upanja in sprememb" ter izvolili Obamo. "Če ste bili tako navdušeni, ko ste volili za Obamo, ali se ne bi morali tako počutiti tudi danes, ko je Obama predsednik?"

Republikanci niso bili nikoli navdušeni nad Obamo in so si od vsega začetka prizadevali, da bo na položaju le en mandat. Vendar pa je predsednik glede na ankete razočaral tudi številne demokrate in neodvisne volivce in Romneyjeve besede so jim spet dale misliti.

"Samo dva predsednika nista mogla pogledati nazaj na svoj prvi mandat in reči Američanom, da jim je danes bolje kot pred štirimi leti. To sta Jimmy Carter in Obama," je dejal Romney in Obami napovedal usodo predsednika z enim mandatom.

Romney je zatrdil, da Obama ob nastopu položaja ni imel osnovne kvalifikacije, ker ni nikoli delal v gospodarstvu. Sebe pa je predstavil kot izkušenega poslovneža, ki bo znal potegniti ZDA iz krize.

Delovna mesta bo Romney ustvaril z energetsko neodvisnostjo, večjo privatizacijo šolstva, trgovinskimi sporazumi, zmanjšanjem primanjkljaja in znižanjem davkov, med drugim z ukinitvijo zdravstvene reforme. Pri tem so ponovno manjkale podrobnosti, kar za konvencijski govor sicer ni pomembno, vendar pa jih ni najti niti nikjer drugje.


Republikanskim volivcem je obljubil, da bo zaščitil svetost življenja (nasprotoval splavu), spoštoval ustanovo poroke (nasprotoval homoseksualnim porokam) in jamčil za svobodo veroizpovedi. "Obama je obljubljal, da bo ustavil dviganje gladine morja, jaz pa obljubljam, da bom pomagal vam in vašim družinam," je dejal Romney.

Mimogrede je omenil, da je mormon, pri občinstvu pa je sprožil tudi nekaj solza, ko je govoril o ljubezni med njegovima staršema in lastni družini. Poveličeval je Ameriko in dejal, da je čas za obnovo obljube, ki jo je nekoč ta ponujala. Napade demokratov na njegovo premoženje in nizko davčno stopnjo je zavrnil z besedami, da v ZDA uspeh slavijo in se zanj ne opravičujejo.

Američanke so po anketah večinoma na strani Obame in Romney je precejšen del govora namenil tudi zagotovilom, da nima nič proti ženskam, ki jih je postavljal na odgovorna mesta. Naštel je nekaj republikank na položajih guvernerk in senatork in zagotovil, da je bilo delo soproge Ann pri vzgoji petih sinov pomembnejše kot njegovo služenje denarja.

Za razliko od vseh drugih govornikov na konvenciji je imel celo en pozitiven stavek za Obamo, ko je pohvalil ukaz za napad na Osamo bin Ladna. V isti sapi pa je kritiziral Obamovo politiko do Irana. "Obama se pogaja, iranske jedrske turbine pa delajo naprej," je dejal Romney. Vojn v Iraku in Afganistanu Romney ni omenjal, je pa obljubil, da bo ruski predsednik Vladimir Putin z Romneyjem v Beli hiši videl nekaj več ameriške hrbtenice.

O Afganistanu pa je govoril, čeprav napačno, zvezdnik četrtkovega večera filmski igralec Clint Eastwood, ki je kritiziral Obamo, da nadaljuje vojno. Igralcu očitno niso povedali, da Romney skupaj z večino republikanskih politikov podpira ohranitev ameriških sil v Afganistanu.

Eastwoodov nastop je malce pokvaril sicer skrbno režirano konvencijo, saj se je igralec spustil v prepir s praznim stolom, ki naj bi predstavljal Obamo. Tudi z žaljivimi besedami je Obamo "odpustil", ker je z izgubo 23 milijonov delovnih mest poskrbel za pravo sramoto.

Zadnji dan konvencije so se za govorniškim odrom zvrstili tudi nekdanji olimpijci, navadni Američani, ki so ostali brez službe ali pa so jo dobili po zaslugi Romneyjevega podjetja Bain Capital. Senator iz Floride Marco Rubio je dejal, da bo Amerika z izvolitvijo Romneyja spet blagoslovljena, Newt Gingrich pa je z ženo Calisto Romneyja primerjal z Ronaldom Reaganom, Obamo pa s Carterjem.

Ameriška predsedniška kampanja se bo nadaljevala prihodnji teden, ko bodo imeli svojo konvencijo za potrditev kandidature Obame še demokrati. Potekala bo od 3. do 6. septembra v Charlottu v Severni Karolini, nato oktobra sledijo televizijska soočenja in 6. novembra splošne volitve.