Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Svet zaskrbljeno spremlja dogajanje v kitajski jedrski elektrarni

Deli na:
Svet zaskrbljeno spremlja dogajanje v kitajski jedrski elektrarni

Jedrska elektrarna Taishan - Foto: Wikimedia

V jedrski elektrarni Taishan v provinci Guangdong na jugu Kitajske se je zgodil incident. Iz francoske družbe, ki je solastnica nuklearke, so sporočili, da odpravljajo težave z učinkovitostjo elektrarne.

Ameriška televizijska mreža CNN je pred tem poročala, da ameriška vlada preučuje poročilo o uhajanju v jedrski elektrarni Taishan, potem ko je francoska družba Framatome izdala opozorilo o neposredni radiološki nevarnosti.

Framatome, ki je hčerinska družba francoskega energetskega velikana EDF, je sporočil, da odpravljajo težave z učinkovitostjo. Glede na dostopne podatke elektrarna deluje znotraj varnostnih parametrov, so zagotovili.

Iz EDF so kasneje sporočili, da so v hladilnem sistemu prvega reaktorja zaznali povečano koncentracijo določenih žlahtnih plinov, kot so argon, helij in neon. Njihova prisotnost v sistemu je znan pojav, predviden v postopkih obratovanja reaktorja, so navedli.

Iz družbe so še sporočili, da so zahtevali sklic izredne seje upravnega odbora elektrarne, da bi pridobili vse podatke in sprejeli potrebne odločitve.



CNN, ki se sklicuje na pismo Framatoma ameriškemu ministrstvu za energijo, je poročal, da je opozorilo vključevalo očitek, da so pristojne kitajske oblasti zvišale sprejemljive omejitve za sevanje zunaj elektrarne, da bi se izognile njeni ustavitvi.

Predstavnik ameriških oblasti je za CNN sicer zagotovil, da ameriška administracija meni, da obrat še ni na "kritični točki", da je pa treba stanje spremljati.

Upravljavec nuklearke, kitajsko državno jedrsko podjetje je v nedeljo zvečer sporočilo, da so okoljski kazalci v jedrski elektrarni Taishan in njeni okolici normalni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jedrska elektrarna Taishan, ki so jo Kitajci zgradili s francosko pomočjo, ima dva reaktorja, ki so ju zagnali leta 2018 in 2019.