Revija Reporter
Slovenija

Vsaka streha si zasluži svojo elektrarno: samooskrba s soncem realna in ekonomsko upravičena izbira

Igor Gošte

5. sep. 2019 17:57 Osveženo: 18:01 / 05. 9. 2019

Deli na:

Takole so simbolično prižgali elektrarno

Igor Gošte

Če gre verjeti besedam, ki jih je danes na odprtju sončne elektrarne v podjetju Skitti v Kisovcu povedal zbranim zagorski župan in podpredsednik državnega sveta Matjaž Švagan, potem bo že kmalu na različnih strehah po Zagorju še mnogo več sončnih elektrarn.

Jožef Smrkolj je leta 1965 v kletnih prostorih svoje hiše na Izlakah odprl ključavničarsko obrtno delavnico „Ključavničarstvo in kovinska galanterija“. Po nekaj letih je podjetje dobilo zdajšnje ime Skitti (Splošno ključavničarstvo in toplotna tehnika Izlake). Podjetje je pred leti dal v roke svojemu sinu Jožetu, ta pa pred nekaj leti svojemu sinu Sergeju, ki je dejavnost razširil še v sosednji Kisovec, kjer ima podjetje del svoje proizvodnje. O tem uspešnem družinskem podjetju smo pisali tudi v tiskani izdaji Reporterja.

Ko se je Jožef Smrkolj podal v podjetniške vode, je bilo Zasavje precej drugačno. Resda je že takrat v Zasavju delovalo nekaj tehnološko naprednih tovarn, kot sta ETI in Iskra, dolino pa je še vedno močno zaznamovala rudarska dejavnost in z njim povezana industrija. Premoga je bilo dovolj, zato ne čudi, da je dolga leta v Zasavju delovala tudi termoelektrarna Trbovlje, ki je ustvarila vso potrebno električno energijo.  In temu primerno obremenila okolje za dolga desetletja. Z zatonom rudarstva, je počasi ugašala tudi termoelektrarna. V zadnjih letih se veliko govori o savskih hidroelektrarnah, umeščanje le teh pa se tako kot je pri nas pogosto, iz leta v leto bolj odmika. Izgradnji treh na srednji Savi nikakor ne steče, čeravno se s tem projektom ukvarjajo najmanj štiri zadnje vlade.

Pogled na streho podjetja Skitti.

Igor Gošte

Podjetniki pa se znajdejo po svoje. Čas pa tudi narekuje bolj ekološki in naravi prijazne projekte. Zaenkrat je temu najlažje izkoristiti tisto, kar tudi v teh dolinah ponuja sonce. Zato je zadnjem času tako na strehah zasebnih stanovanjskih hiš kot na nekaterih strehah podjetji, ki sledijo tehnološkemu razvoju, opaziti vse več sončnih elektrarn. Če gre verjeti besedam, ki jih je danes na odprtju sončne elektrarne v podjetju Skitti v Kisovcu povedal zbranim zagorski župan in podpredsednik državnega sveta Matjaž Švagan, potem jih bo že kmalu na različnih strehah po Zagorju še mnogo več. Dejal je namreč, da si vsaka streha zasluži svojo elektrarno.

Skitti se ponaša z sončno elektrarno

Igor Gošte

Njegovim besedam je pritrdil tudi predsednik uprave GEN-I dr. Robert Golob. Povedal je še, da v GEN-I želijo približati sončne elektrarne tako gospodarstvu kot posameznikom in dodal, da je za poslovne odjemalce samooskrba s soncem realna in ekonomsko upravičena izbira. Zbranim je spregovoril tudi direktor podjetja Skitti Sergej Smrkolj, ki je dejal, da je bila postavitev sončne elektrarne na proizvodnem objektu sofinancirana iz namenskih sredstev EU za kohezijsko politiko. Povedal je tudi, da se že od pričetkov delovanja podjetja trudijo biti energijsko učinkoviti. Sončna elektrarna je le eden od teh korakov.

Elektrike bo dovolj tudi za polnjenje električnih avtomobilov

Igor Gošte