Revija Reporter
Slovenija

Sta vas prestašila hrup in para iz krške nuklearke: to je bil razlog

STA
1 638

2. maj. 2021 7:25 Osveženo: 7:25 / 02. 5. 2021

Deli na:

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) se je pri končevanju rednega remonta, ki so ga začeli 31. marca, in pri pripravi elektrarne na vnovični zagon včeraj oz. do vključitve elektrarne v omrežje občasno pojavljal hrup ob sproščanju pare iz sekundarnega nejedrskega dela elektrarne.

Sproščanje pare, ki je slišno tudi v okolici, se pojavlja, ko se elektrarna po remontu segreva in približuje priključitvi na omrežje ter se opravljajo fizikalni testi reaktorja, so pojasnili.

Segrevanje je sicer prehod od hladne do vroče zaustavitve, ko so doseženi delovni parametri primarnega kroga. Postopek segrevanja temelji na dodajanju toplotne energije s pomočjo dveh obratujočih reaktorskih črpalk in traja okvirno en dan.

Ko so parametri doseženi, jih vzdržujejo tako, da se zagotavlja ravnotežje med dovajanjem in odvajanjem toplotne energije črpalk. Ker v tej fazi sekundarni sistemi še ne delujejo, se toplotna energija odvaja s pomočjo izpusta pare prek razbremenilnih ventilov na glavnih parovodih, so še zapisali v Neku.

V krški nuklearki so sicer po njenem 31. gorivnem ciklu konec marca začeli predvidoma 35-dnevni redni remont. Med so v Neku izvedli obsežen standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme ter nadzornih testov, so napovedali.

Predsednik uprave krške nuklearke Stane Rožman je ocenil, da bo letošnji remont zaradi kompleksnosti in števila izvajalcev izjemno intenziven in logistično zahteven. Remont namreč obsega 40.000 posegov, pri katerih sodeluje 1800 delavcev iz lokalnega okolja in tujine.

Remontni načrt obsega tudi zamenjavo goriva, preverjanje integritete in stanja materialov ključnih komponent, kot so reaktorska posoda, elementi reaktorja in uparjalniki ter preventivna vzdrževanja na strojnem, elektro in instrumentacijskem področju.

Remont je vključeval tudi zaključevanje programa nadgradnje varnosti, v okviru zunajremontnih posegov pa so nadaljevali gradnjo suhega skladišča za izrabljeno gorivo, je še dejal Rožman.