zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švedski premier je predstavil svojo "feministično" vlado

Deli na:
Švedski premier je predstavil svojo "feministično" vlado

Foto: Reuters

Novi švedski premier Stefan Löfven je danes predstavil sestavo svoje vlade, v kateri je polovica žensk. V manjšinski vladi, ki jo je Löfven označil za feministično, so prvič v zgodovini Švedske tudi Zeleni.

"Švedski ljudje so glasovali za spremembo vlade in novo politično usmeritev. Nova vlada, ki jo sestavljajo Socialni demokrati in Zelena stranka, je pripravljena prevzeti naloge," je dejal Löfven v govoru v parlamentu. "Nova švedska vlada je feministična vlada," je dodal.

Polovica članov nove vlade je namreč žensk, med njimi finančna ministrica Magdalena Andersson in zunanja ministrica Margot Wallström, ki je bila nekoč evropska komisarka.

Asa Romson in Gustav Fridolin iz Zelenih sta prevzela resorja za okolje in šolstvo, stranka pa bo imela v rokah tudi švedsko agencijo za razvojno sodelovanje Sida in ministrstvo za potrošnike.


57-letni Löfven je danes ponovil predvolilne obljube, da bo njegova vlada ustvarjala nova delovna mesta, zaposlila več učiteljev in zvišala starost obveznega šolanja s 16 na 18 let.

"Švedska je v resni situaciji - brezposelnost vztraja na visoki ravni, šolski rezultati so strmoglavili, sistem socialnega varstva pa ima velike pomanjkljivosti," je posvaril.

Zelenim v koalicijsko pogodbo ni uspelo vključiti predvolilne obljube o zaprtju jedrskih elektrarn, je pa Löfven dejal, da bo morala jedrska panoga "prevzeti večji delež stroškov do družbe". Zavzel se je tudi za strožje kaznovanje posiljevalcev in seksualnega turizma.

Na področju zunanje politike je napovedal, da država ne bo vstopila v zvezo Nato, bo pa okrepila sodelovanje z nordijskimi in baltskimi državami ter Evropsko unijo in Združenimi narodi, poročajo tuje tiskovne agencije.