pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Še Juncker sipa sol na brazilske rane: Luksemburg z Nemčijo nikoli ni izgubil 7:1

Deli na:
Še Juncker sipa sol na brazilske rane: Luksemburg z Nemčijo nikoli ni izgubil 7:1

Foto: Reuters

Nemško javnost je po torkovi visoki polfinalni zmagi na nogometnem svetovnem prvenstvu v Braziliji nad gostitelji (7:1) zajel val navdušenja. Nemški selektor Joachim Löw pa miri strasti in opozarja, da najpomembnejša tekma prihaja na vrsto v nedeljo in da kljub visoki zmagi nepremagljivih ekip v nogometu ni.

Löw ni skrival, da je bil tudi sam navdušen nad polfinalno predstavo svojih varovancev. "Brazilskim čustvom in strasti smo se na terenu zoperstavili z vzdržljivostjo, mirnostjo in jasnimi potezami na igrišču. Vedeli smo, da lahko zmagamo le, če bomo zaigrali pogumno in se zavedali lastnih prednosti. Seveda nismo pričakovali takšnega razpleta, a odločilni so bili trije goli v štirih minutah. Po vodstvu z 2:0 je bilo vidno, da je brazilsko ekipo zajela zmeda. To smo znali kaznovati in pod velikim pritiskom se je Brazilija zlomila," je o tekmi povedal nemški selektor in dodal, da mu je bil jasen pritisk, ki so bili izpostavljeni nasprotniki, saj je bila Nemčija v enakem položaju doma leta 2006 in v polfinalu izpadla proti Italiji.

Nemški selektor opozarja, da je bila to le ena tekma in da tej zmagi ne gre pripisati prevelikega pomena. "Pomembno je, da se umirimo in pripravimo na nedeljsko tekmo. Nihče se ne sme počutiti nepremagljivega. Nizozemska in Argentina sta na tem turnirju pokazali zelo dober nogomet in v svojih vrstah imata nekaj izjemnih posameznikov. Takšna tekma, kot je bil polfinale, se ne bo ponovila. Nasprotnik v finalu se bo predstavil v popolnoma drugačni luči."

Po mnenju Löwa se mora nemška vrsta v prihodnjih dneh predvsem spočiti, ekipe pa nikakor ne sme zajeti evforija: "Moramo ostati mirni in skoncentrirani. Le tako lahko zmagamo še v nedeljo in na to smo pripravljeni." Pri tem ima Nemec tudi nekaj sladkih skrbi, saj je Miroslav Klose v polfinalu s 16. golom postal najbolj učinkovit napadalec vseh časov na svetovnih prvenstvih, Thomas Müller je še v boju za letošnjo strelsko krono in ob nenehnem napredku na naslednjem prvenstvu tudi v boju s Klosejem za skupno najbolj učinkovitega strelca, gole zadeva rezervist Toni Kroos, izredno razpoložen je vratar Manuel Neuer. Poškodovanih in kaznovanih v nemški ekipi ni.


"V nedeljo lahko spet spišemo zgodovino. To je naš cilj in vsi bodo napovedali, da je Nemčija favorit. A tudi finale se začne z 0:0," pa je izjava branilca Jeroma Boatenga, ki mu pritrjujejo tudi soigralci. "Moramo ostati previdni. V polfinalu še nihče ni postal svetovni prvak," pa pravi Kroos, ki pritrjuje Müllerjevi izjavi, da je ločnica med zmago in porazom v finalu zelo tenka.

Nemčijo je po polfinalu, tekma je bila na sporedu natančno 24 let po tem, ko je elf zadnjič osvojil naslov svetovnih prvakov, zajela evforija. Nemci so bučno začeli slaviti finale že po pol ure in izidu 5:0, po nemških mestih pa so proslavljali globoko v noč. Nemci so med tekmo podirali tudi rekorde televizijske gledanosti prenosa in uporabe socialnih omrežij. Mediji pa so danes polni zapisov, ki bi si jih lahko domislil predsednik nemške zveze Wolfgang Niersbach, ki je po tekmi dejal: "Senzacionalno, pravljično so prešibki izrazi. To je bil nogomet z drugega planeta. To je bilo zgodovinsko in zdaj si seveda želimo narediti še naslednji korak."

Ta ne bo lahek. V nedeljo bo na Maracani v Rio de Janeiru nasprotnik Argentina z Lionelom Messijem ali pa Nizozemska z Arjenom Robbnom. Za eno od ekip bo konec sanj o naslovu že danes, v igri pa sta dve veliki generaciji. V Nizozemskem taboru so Arjen Robben, Wesley Sneider in Robin van Persie stari že 30 let in bržkone je Brazilija zadnja priložnost te generacije, ki bo do zmage poskušala priti že tretjič zapored. A v enakem položaju je Argentina, saj bo iz današnje reprezentance čez štiri leta na turnirju v Rusiji 21 od 23 igralcev starih 30 in več let, zato je tudi v tej ekipi načrtovana pomladitev.

A vsaj dan po tekmi Nemčija slavi in čestitke, pohvale, pa tudi šale na račun Brazilcev dežujejo z vseh stran. "Luksemburg z Nemčijo nikoli ni izgubil 7:1," je dejal kandidat za predsednika nove evropske komisije, Luksemburžan Jean-Claude Juncker po polfinalu. "V več kot pol stoletja je zame to najbolj presenetljiva, čudežna in neverjetna tekma, ki sem jo videl," je ocenil nekdanji angleški reprezentant Garay Lineker, ki je v aktivni karieri zaslovel z izjavo, da je nogomet igra, kjer se 11 igralcev meri z 11 igralci, na koncu pa tako ali tako vedno zmagajo Nemci. "Mamma Mia! Neverjetno," je dejal italijanski kapetan iz leta 2006 Fabio Cannavaro. "Kako fantastičen nogomet. Čestitke!" pa je ocenil nekdanji nizozemski izbranec Ruud Gullit.