1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada razrešila Venigerja, v. d. generalnega direktorja policije postal Fank

Deli na:
Vlada razrešila Venigerja, v. d. generalnega direktorja policije postal Fank

Foto: Bobo

Vlada je danes razrešila generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja in za v. d. generalnega direktorja potrdila direktorja uprave kriminalistične policije Marjana Fanka, je po seji vlade novinarjem potrdila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Kot je pojasnila, ji kot ministrici za notranje zadeve zakon omogoča, da v roku enega leta od nastopa funkcije poda predlog za razrešitev generalnega direktorja policije. Odločitev pa po njenih besedah "sodi v kontekst vizije", ki jo ima kot ministrica pri upravljanju resorja.

Poudarila je, da je Veniger njeno odločitev sprejel z "najvišjo stopnjo profesionalnosti". Njeno odločitev pa je nato danes podprla tudi vlada.

Kot je še pojasnila ministrica, sta se z Venigerjem dogovorila, da bosta v tem tednu skupaj izpeljala vse slovesnosti, pri katerih policija sodeluje v sklopu prihajajočega praznika.

Venigerju po informacijah ministrice pripada odpravnina. Jo je pa tudi seznanil s tem, da izpolnjuje pogoje za upokojitev in bo to možnost izkoristil, je še pojasnila Györkös Žnidarjeva.

V. d. generalnega direktorja policije bo Marjan Fank, za katerega je ministrica dejala, da je dolgoletni izkušeni karierni policist. Kot je dodala, vrsto let opravlja odgovorne vodstvene funkcije in delo policije dobro pozna. Izpolnjuje pa tudi vse predpisane pogoje.



Fank, rojen leta 1966, je po izobrazbi magister varstvoslovja. Že od leta 1984 je zaposlen v policiji, kjer je opravljal dela in naloge na vseh ravneh policijskega dela.

Začel je kot miličnik, med drugim pa je bil tudi pomočnik komandirja policijske postaje na Policijski upravi Ljubljana, kriminalist, vodja skupine, vodja oddelka vodje sektorja uprave kriminalistične policije v sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor ter višji kriminalistični inšpektor.

Za direktorja uprave kriminalistične policije, ki zaposluje okoli osemsto ljudi, ga je Veniger imenoval avgusta lani. Pred tem je Fank opravljal naloge pomočnika direktorja UKP, nasledil pa je Jurija Fermeta, ki se je takrat upokojil.

Po seji vlade se je na zamenjavo v vrhu policije odzval tudi zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec. Kot je dejal v izjavi novinarjem, zaupa predsedniku vlade Miru Cerarju in pristojnim ministrom, da izbirajo dobre kadre.

Po njegovih besedah je pričakovano, da ob nastopu nove vlade prihaja tudi do kadrovskih menjav. Predsednik vlade in pristojni ministri lahko zamenjajo tiste, za katere menijo, da niso deležni zaupanja. "To je normalen proces, je pa res, da se to zelo hitro dogaja," je priznal Erjavec.