Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sumljiva smrt maltretiranega kitajskega oporečnika

Deli na:

Enega najbolj znanih kitajskih oporečnikov Li Wangyanga, ki je po krvavi zadušitvi demokratičnih protestov na Trgu nebeškega miru v Pekingu leta 1989 preživel 22 let v zaporu, so včeraj našli mrtvega. Umrl naj bi v sumljivih okoliščinah, so sporočili njegova družina in skupine za človekove pravice.

62-letnega Lija, ki je bil le leto dni na prostosti, so včeraj zjutraj našli mrtvega v bolnišnici v mestu Shaoyang, je za francosko tiskovno agencijo AFP v telefonskem pogovoru povedal Lijev svak Zhao Baozhu. Policija kot vzrok smrti sumi samomor, zato je njegovo truplo odpeljala brez dovoljenja družine, je dejal Zhao.

"Še prejšnji večer smo bili pri njem in ni kazal znakov samomorilnosti. Li Wangyang je bil oseba močnega duha in razuma," je povedal Zhao, ki je poudaril, da Li ni nikoli izrazil namere, da bi storil samomor, čeprav je več kot dve desetletji preživel v zaporu in je bil zelo bolan.

V bolnišnici so za AFP dejali, da vzrok smrti ni znan. Li je bil sicer kot znan oporečnik podvržen strogemu policijskemu nadzoru. Bolniški oddelek je tako varovalo tudi do deset policistov, so povedale skupine za človekove pravice.

Informacijski center za človekove pravice in demokracijo v Hong Kongu je medtem sporočil, da sta Lija obešenega skozi okno z obvezo okoli vratu našla njegova sestra in svak. Center ne izključuje možnosti, da so ga varnostniki mučili do smrti in nato uprizorili samomor.

Li je bil tovarniški delavec v Shaoyangu, ko so ga zaradi sodelovanja v demonstracijah na Trgu nebeškega miru leta 1989 obsodili na 13 let zapora. Zaporno kazen so mu nato za dve let skrajšali zaradi zdravstvenih težav.

Kmalu potem, ko so ga izpustili iz zapora, so ga leta 2001 znova aretirali in zaradi "napeljevanja k prevratu" obsodili na dodatnih deset let zapora. Z njim naj bi v zaporu zelo slabo ravnali, zato je bil skoraj gluh in slep, prav tako je imel težave s hojo, še poroča AFP.