Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Sloveniji se povečujejo površine za tržno pridelavo zelenjadnic, predvsem česna

Deli na:
V Sloveniji se povečujejo površine za tržno pridelavo zelenjadnic, predvsem česna

Foto: Bobo

Za tržno pridelavo zelenjadnic je bilo v letu 2013 namenjenih kar 31 odstotkov več osnovne površine kot v letu 2010. Še posebej so se v zadnjih treh letih povečale površine, namenjene zasaditvi česna. Od leta 2010 do leta 2013 so se te povečale z manj kot 10 na več kot 67 hektarjev, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Statistični urad v triletnem raziskovanju Popis tržnega vrtnarstva zbira podatke o tržni pridelavi jagod, zelenjadnic, cvetja in okrasnih rastlin, sadik zelenjadnic, jagod in poljščin, semen krmnih rastlin in zelenjadnic ter podate o pridelavi zelišč, dišavnic in zdravilnih rastlin. Kot kažejo zbrani podatki, se je v letu 2013 s tržnim vrtnarstvom ukvarjalo za štiri odstotke več kmetijskih gospodarstev, in to na skupno 16 odstotkov večji površini kot leta 2010.

Najizraziteje se je povečala pridelava zelenjadnic, saj jim je bilo namenjenih 1587 hektarjev osnovne površine, pridelovalo pa jih je kar 1169 zelenjadarjev. Vsak zelenjadar je v letu 2013 gojil zelenjavo na površini, veliki povprečno 1,4 hektarja, kar je 33 odstotkov večja povprečna površina kot v letu 2010. Ker se je ista površina zaradi zaporednih setev uporabljala večkrat, je pridelovalna površina, namenjena pridelavi zelenjadnic, obsegala 1981 hektarjev.

V strukturi pridelovalne površine zelenjadnic so statistiki opazili največje povečanje pri skupini čebulnice, in sicer za 63 odstotkov, predvsem na račun česna. Sledile so solatnice, ki so jih gojili na 61 odstotkov večji površini, ter korenovke in gomoljnice, ki so jih gojili na 38 odstotkov večji površini kot v letu 2010. Samo plodovke so pridelovalci gojili na manjši površini kot v letu 2010, in sicer za devet odstotkov manjši površini.

Za pridelavo cvetja in okrasnih rastlin je bilo v letu 2013 namenjenih okoli 206 hektarjev osnovnih površin, kar je za okoli desetino manj kot v letu 2010. Večino teh rastlin so še vedno pridelovali na prostem, saj je le 17 odstotkov osnovne površine, namenjene pridelavi teh rastlin, bilo zaščitene.