bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

osijek pm Ekipa24.si

Grozljivka na Hrvaškem: prerešetali so avto ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic Ekipa24.si

Uf, kakšne brutalne besede Luke Dončića po ...

Slovenija

Matevž Lenarčič preletel 3700 kilometrov Tihega oceana

Deli na:
Matevž Lenarčič preletel 3700 kilometrov Tihega oceana

Foto: Bobo

Po 16 urah neprekinjenega leta je ekstremni pilot Matevž Lenarčič pristal na Velikonočnih otokih. Polet iz Čila je bil eden od dveh najzahtevnejših delov Lenarčičevega poleta okoli sveta, z najdaljšim preletom preko oceana brez možnosti zasilnega pristanka.

Polet iz čilskega mesta Concepcion so ovirali močni čelni vetrovi ter preizkušali vzdržljivost tako pilota kot letala. Lenarčič, ki leti s prilagojenim Pipistrelovim letalom Virus SW 914 Turbo, je na Velikonočnih otokih pristal po 16 urah poleta pri povprečni potovalni hitrosti okoli 245 kilometrov na uro.

Za 3700 kilometrov dolgo pot je Lenarčič porabil 305 litrov goriva od skupno 350 litrov na krovu letala, kar pomeni da je bila povprečna poraba goriva samo približno 8,25 litra na 100 kilometrov in to pri hitrosti kar 280 kilometrov na uro. "Virus SW 914 Turbo je ponovno dokazal, da je ta trenutek najbolj varčno lahko letalo na svetu, sposobno izrednega dosega in hitrosti," so zapisali v sporočilu v ajdovskem Pipistrelu.
 
Velikonočni otok leži na osamljeni lokaciji sredi oceana, zato bo naslednja etapa Lenarčičeve poti ponovno polet nad Tihim oceanom. Letel bo do 2600 kilometrov oddaljenega kraja Totegegie v Francoski Polineziji. Pot bo nato nadaljeval preko Tahitija in Cookovega otoka na Novo Zelandijo.
 
Na polet, ki so ga organizatorji poimenovali GreenLight WorldFlight, se je Lenarčič pripravljal skoraj eno leto, vzlet pa je moral januarja trikrat prestaviti. Na svoji poti bo šestkrat preletel ekvator, prečkal več kot 60 držav na sedmih celinah, med drugim tudi Antarktiko in najvišji vrh sveta Mount Everest, 120 nacionalnih parkov in tri oceane. Polet je ekološko naravnan, saj letalo v svoji kategoriji porabi najmanj goriva na preleteno razdaljo.