Legenda pravi, da naj bi kača Evi najprej ponudila šop banan Odkrito.si

Hrana, ki obljublja vroč seks

tomislav Svet24.si

Hrvaška žaluje: 63-letnik je Tomislava ubil ...

merkur Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 22. do 29....

lynda blanchard doug jones tw Svet24.si

Blanchardova plačala za svoj stolček? V ...

meghan archie 2 Svet24.si

Meghan priznala, da jima s Harryjem ni lahko!

ribič pepe Njena.si

Ribič Pepe v težavah

boris kobal bobo2 Njena.si

Boris Kobal gre takole po nakupih

Svet

Študija: Google z zbiranjem novic lani do 4,7 milijarde dolarjev

Deli na:
Študija: Google z zbiranjem novic lani do 4,7 milijarde dolarjev

Foto: Reuters - Fotografija je simbolična.

Ameriški spletni velikan Google je z zbiranjem novic z različnih novičarskih spletnih strani, za katere izdajateljem ne plačuje, lani prišel do 4,7 milijarde dolarjev (4,17 milijarde evrov) prihodkov, je razvidno iz ta teden objavljene študije News Media Alliance.

Študija je še podkrepila argumente, da Google in drugi spletni velikani s svojimi dominantnimi vlogami v internetnem novičarskem ekosistemu in prihodki s tega naslova škodijo tradicionalnim novinarskim organizacijam, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na študijo je Google intenziviral dejavnosti na tem področju, saj želi na ta način zadržati uporabnike v svojem ekosistemu, iskanje po novičarskih vsebinah pa mu pomaga tudi pri zbiranju podatkov, prek katerih razvija še druge storitve.

Google je izsledke raziskave že zavrnil, prav tako nekateri analitiki. Kot so pojasnili v ameriškem gigantu, so namreč kalkulacije napačne.

Izpostavili so še, da veliko število novic, ki jih zbirajo, ne vključuje oglasov. Poleg tega študija po njihovih navedbah ne upošteva pozitivnih učinkov, ki jih ima Google za izdajatelje novic. "Google News in Google Search vsak mesec zagotovita prek 10 milijard klikov na novičarske spletne strani, kar spodbuja število uporabnikov teh strani in zagotavlja pomembne prihodke z naslova oglaševanja," so zatrdili.

Junija je sicer v EU v veljavo stopila dolgo sporna direktiva o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Pravniki predvidevajo, da bo prinesla nadomestila novinarjem in končnim ustvarjalcem ter predstavljala mehanizem, da bodo vsaj nekateri ustvarjalci dobili nadomestila od Googla in podobnih platform. Države imajo za prenos direktive v nacionalno zakonodajo dve leti časa.

Loading...