Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Strah pred novo različico koronavirusa potopil newyorške borze

Deli na:
Strah pred novo različico koronavirusa potopil newyorške borze

Foto: Reuters

Indeksi na newyorških borzah so po dnevu premora zaradi praznika začeli globoko v rdečem. Vlagatelje v skrajšanem trgovanju predvsem skrbijo novice o novi različici koronavirusa B.1.1.529, ki se je pojavila v Južni Afriki in se je že začela širiti v preostalih delih sveta, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Industrijski indeks Dow Jones je uvodoma 2,19 odstotka pod sredino zaključno vrednostjo, medtem ko tehnološki indeks Nasdaq izgublja 1,12 odstotka. Indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 izgublja 1,49 odstotka.

Južnoafriški inštitut za nalezljive bolezni NICD je v četrtek sporočil, da so v Južni Afriki odkrili prvih 22 primerov okužbe z novo različico virusa B.1.1.529. Kot opozarjajo znanstveniki, bi lahko nova različica zaradi mutacij zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem oziroma po prebolelem covidu. Različica namreč kaže "izjemno veliko" število mutacij in "vidimo, da se lahko zelo hitro širi," je v četrtek v Johannesburgu opozoril virolog Tulio de Oliveira.

Nekatere države članice EU so se že odločile za ukinitev letalskih povezav z juga Afrike in uvedbo dodatnih zdravstvenih ukrepov ob vstopu v Evropsko unijo. Nekatere države so se tako med drugim že odločile prepovedati vstop v državo iz omenjenega območja za nedržavljane EU, za svoje državljane pa obvezen test PCR na okužbo z virusom in karanteno ob vstopu v državo.

Okužbo z novo različico so medtem že potrdili v Izraelu in Belgiji.

Tudi v Evropi so indeksi obarvani rdeče. Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 se je do okoli 15.50 po srednjeevropskem času znižal za 3,46 odstotka. V Frankfurtu je DAX izgubil 3,04 odstotka, v Parizu pa CAC 40 3,72 odstotka. FTSE 100 je v Londonu beležil 2,98-odstotni padec.