favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija, dežela z motenim odnosom do psov

Deli na:
Slovenija, dežela z motenim odnosom do psov

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Dejansko smo res dežela z motenim odnosom do psov. Še preden je bila deklica, ki jo je v Mengšu napadel pes, položena v grob, se je že začelo zbiranje podpisov za peticijo, s katero se je začelo preprečiti uspavanje psa.

Lastniki psa, mešanca med rotvajlerjem in nemškim ovčarjem, so v sodelovanju s Simonom Mihoričem iz društva Srce za bulle angažirali celo odvetniško družbo, da bi preprečili uspavanja psa, a jim ni uspelo. Komu zdaj gori sveča v spomin? Pasjemu ljubljenčku, nesrečni deklici, ali obema, ker pasje življenje, četudi zaznamovano s krvoločnostjo, ni nič manj vredno od življenja nedolžnega otroka?

V dneh, ko je policija potrdila, da je deklica v Mengšu nedvomno umrla zaradi pasjih ugrizov, je javnost lahko izvedela še za en podoben napad psa na otroka v Brežicah. To potrjuje, da so pasji ugrizi zelo pogosti, glede na naraščanje števila psov iz leta v leto, pa jih bo seveda tudi vedno več.



Po podatkih Veterinarske uprave RS je bilo samo v obdobju od 12.3.2020 do 26.3.2021 na novo registriranih 23.471 psov, odjavljenih je bilo 17406 psov. V primerljivem obdobju 12.3.2019 do 11.3.2020 je bilo registriranih 20.694 psov in odjavljenih 17787 psov.

Po podatkih centralnega registra psov v naši državi, ki so ga začeli voditi leta 2003, v Sloveniji opazno narašča število psov. Če jih je bilo denimo še leta 2005 registriranih 125.719, jih je bilo julija lani uradno registriranih že 238.024, med njimi po podatkih VURS največ mešancev, kar 41 odstotkov. Kot smo neuradno izvedeli v pogovoru s kinologi, naj bi največkrat ugriznili zlati prinašalci, kar je nekako razumljivo, saj so ti psi skupaj z labradorci in nemškimi ovčarji v vrhu popularnosti in jih je tako tudi največ po številu izmed vseh psov.