Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Stoltenberg: Nato ne želi konfrontacije z Rusijo

Deli na:
Stoltenberg: Nato ne želi konfrontacije z Rusijo

Foto: Reuters

Novi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes poudaril, da zavezništvo ne želi konfrontacije z Rusijo in da si nihče ne želi nove hladne vojne. Dal pa je tudi jasno vedeti, da ne more sklepati kompromisov, ko gre za varnost Evrope in Severne Amerike, poročajo tuje tiskovne agencije.

V govoru pred nemškim think tankom Marshall Fund v Bruslju je poudaril, da je Nato pomagal zagotoviti stabilnost v Evropi, vendar pa Rusija s svojim delovanjem v Ukrajini skuša izničiti ta napredek. Po njegovih besedah je dejstvo, da bosta Nato in Rusija obstajala še naprej, zato se preprosto ne moreta ignorirati. "Tako ali drugače bomo imeli odnose. Vprašanje je, kakšne," je dejal.

Stoltenberg, ki je položaj prevzel v začetku meseca, je danes tudi ponovil stališče, da ima samo močan Nato lahko resnično konstruktivne odnose z Rusijo in z njo sodeluje. Po njegovih besedah so odnosi med Rusijo in Natom ravno zdaj na najnižji točki od konca hladne vojne, zato potrebujemo večjo preglednost in predvidljivost, da stvari ne bodo ušle izpod nadzora.

Obenem je posvaril, da Nato se bo sklepal kompromisov glede svojih načel ter ponovil svojo podporo suverenosti, ozemeljski celovitosti in neodvisnosti Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


"Bolje je, da se pogovarjamo in razumemo, kot da se ne pogovarjamo in spodkopavamo temelje za političen dogovor," se glasi splošna Stoltenbergova formula za krizna območja.

Poudaril je tudi, da mora Nato ostati močno politično in vojaško zavezništvo. Kot glavno prednostno nalogo pa je po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA izpostavil ustavitev nižanja proračunov za obrambo v državah članicah zavezništva.

Stoltenberg ostaja tudi pri politiki odprtih vrat za nove članice. "Drug drugega potrebujemo bolj kot kdajkoli prej," je še dejal in menil, da bo zavezništvo le tako lahko prestalo sedanje težke čase.

"Odrasel sem v svetu, ki je bil skoraj tako nevaren kot današnji," je poudaril nekdanji norveški premier in dodal, da se je kot otrok počutil varnejšega tudi po zaslugi Nata. Zato je njegov cilj, da bi bile po zaslugi zavezništva varnejše tudi prihodnje generacije.