1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Juncker Grčijo svari, da evroobmočje ne bo kar tako ugodilo njenim zahtevam

Deli na:
Juncker Grčijo svari, da evroobmočje ne bo kar tako ugodilo njenim zahtevam

Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes novo grško vlado opozoril, naj ne pričakuje, da bo evroobmočje nemudoma pristalo na njene zahteve, da se na novo izpogajajo pogoji finančne pomoči Grčiji. Grški premier Aleksis Cipras sicer ne želi podaljšati trenutnega evropskega dela programa finančne pomoči, temveč želi nov dogovor.

Juncker je na srečanju nemških socialdemokratov blizu Berlina dejal, da Cipras ne sme pričakovati, da se je splošno razpoloženje v Evropi tako spremenilo, da bo evroobmočje brezpogojno sprejelo program njegove vlade. Poleg tega je Juncker izrazil prepričanje, da na četrtkovem vrhu EU v Bruslju ne bo sklenjen nov dogovor o grških zahtevah.

"Sklepam, da bo Evropski svet o tem razpravljal, a ne pričakujem kakšnega novega dogovora," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Juncker.

Cipras je v nedeljo v predstavitvi vladnega programa grškemu parlamentu zatrdil, da si Grčija želi sanirati svoje dolgove. A je dodal, da Grčija ne bo prosila za podaljšanje evropskega dela progama mednarodne finančne pomoči, ki se izteče konec februarja, temveč bo zahtevala premostitveni posojilni program, dokler se ne doseže nov celovit dogovor o sanaciji dolgov.

Grška vlada pa želi, da bi dogovor z evropskimi posojilodajalci začel veljati 1. septembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na vir iz grškega finančnega ministrstva. "V našem interesu je, da dogovor začne veljati 1. septembra," je povedal neimenovan vir in dodal, da bo moral dogovor vsebovati tudi ukrepe za socialno podporo grškega prebivalstva, prizadetega zaradi varčevalnih ukrepov.

Prav tako si grška vlada želi zmanjšanja ciljne ravni primarnega proračunskega presežka. Primarni proračunski presežek je pozitivna razlika med prihodki in odhodki javne blagajne, ki ne upošteva stroškov plačevanja obresti na javni dolg. Prejšnja grška vlada je za leto 2016 obljubila primarni presežek v višini štirih odstotkov bruto domačega proizvoda. Ciprasova vlada pa je po navedbah vira pripravljena doseči le 1,5-odstotni primarni presežek.