favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Številne žrtve v veliki eksploziji v tovarni gnojil v Teksasu

Deli na:
Številne žrtve v veliki eksploziji v tovarni gnojil v Teksasu

Foto: Reuters

Policija je potrdila, da je bilo v siloviti eksploziji v teksaški tovarni gnojil ubitih med pet in 15 ljudi. Najmanj 160 je bilo ranjenih in se zdravijo v treh bližnjih bolnišnicah, je na novinarski konferenci dejal predstavnik lokalne policije Patrick Swanton. Eksplozija je popolnoma uničila številne domove v majhnem mestu West.

Število žrtev lahko še naraste, je dejal Swanton. Mediji so sicer najprej poročali o več deset žrtvah, česar pa oblasti niso potrdile.

Potem ko prva poročila s prizorišča eksplozije niso izključevala možnosti kriminalnega dejanja, je Swanton dejal, da zaenkrat nič ne kaže na to, da ne bi šlo za nesrečo.

Kot je pojasnil že pred tem, so se gasilci v zgodnjih večernih urah v sredo odzvali na požar v tovarni. Kmalu so ugotovili, da gre za zelo resno situacijo, zaradi česar so nemudoma sprožili evakuacijo mesta z okoli 2800 prebivalci. Okoli 15 minut pozneje je odjeknila eksplozija. Številne gasilce še vedno pogrešajo.

Eksplozija je bila tako močna, da so jo slišali tudi 75 kilometrov daleč. Po navedbah ameriškega geološkega centra USGS je imela moč potresa z magnitudo 2,1.


Tovarna leži ob robu mesta, le nekaj sto metrov stan od hiš, šole in doma za ostarele. Bližnje stavbe so bile vse močno poškodovane, več hiš je eksplozija celo popolnoma uničila. Reševalne ekipe hodijo od hiše do hiše in iščejo preživele in morebitne žrtve, poroča BBC.

Uraden vzrok eksplozije, ki je odjeknila v sredo malo pred 20. uro po lokalnem času, sicer ni znan, po navedbah reševalnih služb pa bi jo lahko povzročil amoniak. Družba, ki je lastnica tovarne, naj bi ga po nekaterih navedbah na prizorišču hranila 20 ton, še navaja BBC.

Prizadevanja gasilcev, da bi pogasili ogenj v tovarni, trenutno ovira močan veter. Gasilci se trudijo zavarovati ogromen rezervoar, poln kemikalij, ki v eksploziji ni bil poškodovan. Reševalci se medtem bojijo, da bi lahko veter širil nevarne pline tudi na bližnja poseljena območja, poročanje CNN povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Aprila leta 1947 je prav tako v Teksasu med nalaganjem gnojila, amonijevega nitrata, na tovorno ladjo prišlo do eksplozije. Več kot 600 ljudi je umrlo, več tisoč pa je bilo ranjenih.

Sredina silovita eksplozija je odjeknila tik pred 20. obletnico spopada med oblastmi in močno oboroženimi pripadniki sekte v bližnjem mestu Waco. Takrat je umrlo več kot 80 ljudi.