Revija Reporter
Svet

Ste morda smučali v tem tirolskem kraju? To je eno od največjih evropskih žarišč koronavirusa

A. Ž.

18. mar. 2020 12:41 Osveženo: 12:47 / 18. 3. 2020

Deli na:

Letos pa smučarji iz Ischgla s seboj v svoje domovine prinašajo tudi novi koronavirus.

ischgl.com

Ne samo severna Italija, eno od največjih evropskih žarišč so smučišča na Tirolskem v Avstriji. Zlasti v kraju Ischgl, ki je skupaj z obmejnimi smučišči na švicarski in italijanski strani meje del največjega evropskega smučarskega središča.

Mondeni Ischgl je poleg tega znan po nočnih zabavah in množičnih koncertih največjih svetovnih zvezdnikov. Privablja ljudi skoraj z vse Evrope, ki se potem vrnejo v svojo domovine.

Letos pa smučarji iz Ischgla s seboj v svoje domovine prinašajo tudi novi koronavirus. Kot piše nemški Focus, so v številnih evropskih državah ugotovili okužbe s koronavirusom pri ljudeh, ki so se vrnili s smučanja v Ischglu. Na Danskem so ubijalski virus odkrili pri več kot sto ljudeh, ki so smučali v Ischglu. Virus so pri tistih, ki so dopustovali v Ischglu, odkrili tudi na Norveškem.

Tudi v Nemčiji so številni, ki so smučali v Ischglu, okuženi s koronavirusom. V Hamburgu je takšnih primerov več kot 80. Če prištejemo še sekundarne okužbe, ki so posledica stikov smučarjev iz Iscghla v Hamburgu in drugih mestih, gre število okužb že v stotine.

Zgodba se je začela odvijati 29. februarja letos, ko je na Islandiji pristalo letalo, ki je priletelo iz Münchna. Islandci so pri testiranju ugotovili, da je več potnikov okuženih s koronavirusom. Nekateri od teh okuženih so bili pred tem v Ischglu. Islandci so kmalu Tirolsko razglasili za tvegano območje.

 3. marca so Ischgl in celoten Paznautal razglasili za zaprto območje, da bi preprečili 150.000 novim gostom, da bi prišli na ta del Tirolske. A ljudje so kljub karanteni še naprej prihajali na smučišča in šele v ponedeljek, 16. marca, so ustavili žičnico na smučišču.

Tirolski zdravniki so tudi začeli opozarjati, da je Ischgl nevarno žarišče koronavirusa. Eden takšnih je tirolski virolog Robert Zangerle. Kot je povedal v pogovoru za časnik Der Standard, prihaja do širjenja koronavirusa, ker so ljudje tesno skupaj v zaprtih prostorih. Ta opozorila so pri tirolskih oblast naletela na gluha ušesa.

Zabave v tirolski smučarski meki so se tako nadaljevale. 7. marca letos je prišlo do prvega uradnega primera okužbe v Ischglu. Virus so našli pri 36-letnem natakarju v lokalu z imenom Kitzloch, ki se je bolezni verjetno nalezel od enega od gostov. 9. marca so zaprli lokal Kitzloch,  10. marca pa še druge lokale v Ischglu, ki je priljubljen zlasti med Skandinavci. 13. marca je nemški Robert-Koch-Institut razglasil Tirolsko za tvegano območje.

Šele takrat so avstrijske oblasti spoznale, kakšno žarišče koronavirusa je Ischgl.  3. marca so Ischgl in celoten Paznautal razglasili za zaprto območje, da bi preprečili 150.000 novim gostom, da bi prišli na ta del Tirolske. A ljudje so kljub karanteni še naprej prihajali na smučišča in šele v ponedeljek, 16. marca, so ustavili žičnico na smučišču.

Avstrijski zdravstveni minister Rudolf Anschober in notranji minister Karl Nehammer sta pozvala vse osebe, ki so bile od 28. februarja naprej v omenjenem področju, da naj se osamijo in ostanejo v hišni karanteni.