Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Afera Tajani: slovenski in hrvaški evroposlanci zahtevajo jasno opravičilo

Deli na:
Afera Tajani: slovenski in hrvaški evroposlanci zahtevajo jasno opravičilo

Antonio Tajani v teh dneh ni preveč priljubljen v Sloveniji. - Foto: Profimedia

Slovenski in hrvaški evroposlanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP), največje skupine v Evropskem parlamentu, so v skupnem pismu od predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija zahtevali "jasno opravičilo in umik njegovih izjav", ki jih je podal na nedeljski slovesnosti v Bazovici ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb.

V pismu predsednika parlamenta, ki sicer prav tako prihaja iz EPP, opozarjajo, da so njegove besede, naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija, naj živijo italijanski izgnanci", globoko užalile slovenske in hrvaške državljane in so v nasprotju s položajem, ki ga opravlja.

"Vprašanje zmage nad fašizmom je civilizacijsko dejstvo, kot je tudi izkazovanje časti vsem nedolžnim žrtvam. Ne smemo pa pozabiti, da je treba imeti enako sočutje tako do žrtev komunističnega nasilja kot tudi do žrtev fašističnega nasilja," je zapisalo deset evropskih poslancev v pismu, ki so ga STA poslali iz pisarne EPP.

To pismo je bilo sicer posredovano le v angleščini in hrvaščini, ne pa tudi slovenščini. Kasneje je poslanec Franc Bogovič (SLS) na Twitterju objavil tudi slovenski prevod pisma. Kot so pojasnili iz njegove pisarne, je nastala zamuda pri usklajevanju med poslanci.



Poslanci sicer Tajanija tudi opozarjajo, da je njegove besede mogoče razumeti kot ozemeljske pretenzije in tudi kot zgodovinski revizionizem. Drugih možnosti interpretacije pa ni, so zatrdili in zavrnili Tajanijevo ponedeljkovo opravičilo, da so bile njegove izjave narobe interpretirane.

Predsednika Evropskega parlamenta so tudi pozvali, naj se jim "v imenu zgodovinske resnice pridruži pri obeležitvi spomina na krajih zločinov vseh totalitarnih režimov v Sloveniji in na Hrvaškem", da bi tako poslali skupno sporočilo, da se kaj takega ne sme nikoli več ponoviti.

Pod pismo so se podpisali vsi slovenski evroposlanci iz EPP Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin (vsi SDS), Alojz Peterle (NSi) in Franc Bogovič (SLS), ter hrvaški Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ivica Tolić in Marijana Petir.