danny Dobra karma

Kartoskop vedeževalca Dannyja: potrpežljivost ne...

profimedia-0577666516 Svet24.si

Paris Hilton hoče dvojčka, zato je šla na ...

janez jansa bobo2 Reporter.si

Janša podelil priznanje kitajski družbi Huawei, ...

Tovorno vozilo, slovenska policija, tovornjak, priklopnik Svet24.si

Policisti o vnosu virusa v Slovenijo: izsledili so...

holokavst, nova24tv Necenzurirano

Mediji SDS v postelji z zanikovalci holokavsta ...

matic-supovec, unikat Odkrito.si

Matic Supovec: Čeprav sem strog, me vseeno ...

solze-v-raju Njena.si

Solze v raju se bodo končale s smrtnimi žrtvami

Svet

Orbanov poslanec je šefa EPP Webra primerjal z gestapom

Deli na:
Orbanov poslanec je šefa EPP Webra primerjal z gestapom

Viktor Orban in Manfred Weber. - Foto: Profimedia

V največji politični skupini v Evropskem parlamentu, Evropski ljudski stranki, so se v sredo zvečer znova razplamtele razprave o članstvu madžarske stranke Fidesz v evropski konservativni politični družini. Evroposlanec in eden od soustanoviteljev Fidezsa Tamas Deutsch je namreč dejal, da ga predsednik skupine EPP Manfred Weber spominja na gestapo.

Kot je dejal poslanec po poročanju spletnega portala Euronews, ga Weber spominja na gestapo, ko v svojih govorih poudarja, da se tistemu, ki nima česa skrivati, ni treba bati mehanizma vladavine prava. Zaradi tega mehanizma Madžarska in Poljska blokirata sveženj za spoprijem Evrope s pandemijo.

Primerjava je po poročanju nemške spletne strani tagesschau.de že sprožila ogorčenje v EPP. "Tisti, ki ga zagovarjanje pravne države in mehanizma pravne države z zavzemanjem za evropske vrednote in naložbe v prihodnost spomni na gestapo in stalinistične obveščevalne službe, se mora javno opravičiti Manfredu Webru ali izstopiti iz skupine," je bil oster avstrijski evroposlanec Othmar Karas.


"Pripombe vodje delegacije Fidesza kažejo le eno stvar, kako obupani in osamljeni so. Preostala Evropa preprosto ne sprejme njihove domišljije, da je vladavina prava bolj nevarna kot koronavirus," pa poudarjajo viri pri EPP.

V EPP sicer že nekaj časa razmišljajo o izključitvi Fidesza madžarskega premierja Viktorja Orbana iz svojih vrst. To je aprila tudi uradno zahtevalo 13 članic EPP, a zaradi tehničnih ovir spričo pandemije covida-19 - v skladu s pravili se bo moralo na tajnem glasovanju v živo zbrati skoraj 400 članov politične skupščine EPP - to zaenkrat ni mogoče.

Članstvo Fidesza v EPP je sicer zamrznjeno zaradi nespoštovanja vladavine prava. Zamrznitev pomeni, da se člani Fidesza ne udeležujejo strankarskih sestankov ter nimajo glasovalnih pravic in pravice kandidirati za položaje.

Loading...