Revija Reporter
Svet

Srečanje EU in Turčije v senci spora med Berlinom in Ankaro

STA

25. jul. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Federica Mogherini

Reuters

Visoki predstavniki EU in Turčije bodo danes v Bruslju razpravljali o odprtih vprašanjih med stranema v senci zaostrovanja napetosti med Berlinom in Ankaro.

EU skrbi, ker Turčija drsi stran od evropskih vrednot, a obenem se zaveda nujnosti sodelovanja z veliko sosedo na področju energije in migracij ter v boju proti terorizmu.

Odnosi med Nemčijo in Turčijo, ki jih je močno načel spor glede aretacije več nemških državljanov v odzivu turških oblasti na lanski poskus državnega udara in glede dostopa nemških predstavnikov do Natovega oporišča v Turčiji, bo ena od tem današnjega srečanja.

EU bosta zastopala visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini ter evropski komisar za širitvena pogajanja in evropsko sosedsko politiko Johannes Hahn, Turčijo pa zunanji minister Mevlut Cavusoglu in minister za zadeve EU Omer Celik.

Gre za sestanek v sklopu političnega dialoga na visoki ravni, ki je po Hahnovih besedah še en dokaz, da EU pušča odprte poti za sodelovanje s Turčijo, ki je zelo pomembna sosednja država, ter priložnost za soočenje z vsemi skrbi, ki jih je v minulem času javno izražala EU, ker Turčija "drsi stran od evropskih vrednot".

EU od spodletelega državnega udara julija lani opozarja na sporne poteze turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v nasprotju s temeljnimi evropskimi vrednotami. Avstrija in Evropski parlament pozivata tudi k prekinitvi pristopnih pogajanj.

Medtem ko so mnenja med stranema glede vprašanj, povezanih z vladavino prava, različna, pa je še vrsta drugih tem, na primer energija, migracije in boj proti terorizmu, pri katerih je za EU sodelovanje s Turčijo ključno, je dan pred srečanjem spomnil Hahn.