mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Spet iskrenje med SDS in NSI: Janša se je v zadnjih dneh nekajkrat obregnil ob ravnanje NSI

Deli na:
Spet iskrenje med SDS in NSI: Janša se je v zadnjih dneh nekajkrat obregnil ob ravnanje NSI

Matej Tonin in Janez Janša pred volitvami v državni zbor spomladi 2018 - Foto: Bobo

Odnosi med SDS in NSI so se po umiku Ljudmile Novak z vrha stranke izboljšali, pred evropskimi volitvami pa se med njima spet iskri.

Prvak SDS Janez Janša se je v zadnjih dneh nekajkrat obregnil ob ravnanje NSI. Že pred časom je na tviterju obžaloval, da se ni odzvala povabilu SLS za skupno evropsko listo, saj da je s tem pokopano upanje za boljši rezultat desnice. »Imajo pa drugi priložnost, da ta model ponovijo,« mu je takrat odgovorila Novakova. V intervju za zadnjo številko Demokracijo je prvak SDS dejal, da si je poleg vodstva Evropske ljudske stranke tudi on prizadeval za skupno listo NSI in SLS, »žal ga je NSI zavrnila, medtem ko je bila SLS nanj pripravljena«. Predsednik NSI Matej Tonin mu je dan pozneje odvrnil, da se mu glede na pogovore, ki so jih imeli, zdi bolj smiselno, da bi skupno listo oblikovali ideološko bolj sorodni SDS in SLS.

V omenjenem intervju je bilo Janši zastavljeno vprašanje, v katerem mu je bilo sugerirano, da mnoge desne volivce skrbi, ker je NSI določila za nosilko liste kandidatko, ki trdi, da je država pomembnejša od človeka (»Niti Tanja Fajon si ne upa nastopiti s tako stalinistično definicijo družbe, ki je v temelju v nasprotju s krščanskim naukom  …«) Vprašanje v pogovoru je bilo, če ga je njena trditev presenetila. Janša je odgovoril lakonično: »Je. Izjemno »nenavadno« stališče.« Poglejmo drobec več konteksta tega stalinizma oziroma nenavadnosti v izjavi takratne predsednice NSI: »Država in ljudje, ki živijo v njej, so pomembnejši od posameznika.« (Intervju za Večer, oktober 2016)

Janša je že pred časom na tviterju obžaloval, da se ni odzvala povabilu SLS za skupno evropsko listo, saj da je s tem pokopano upanje za boljši rezultat desnice.

Janši je v zadnjih dneh zmotilo, ker se je NSI zavzela za zamrznitev članstva Orbánove stranke v Evropski ljudski stranki. »Ko Nova Slovenija nasprotuje Orbánu in podpira Lebna,« je zapisal na tviterju. Sledil je prispevek na Novi 24TV, v katerem so stališču Tonina postavili nasproti pol leta staro izjavo Lojzeta Peterleta. Tonin je odgovoril na tviterju: »Od medija v službi resnice bi se spodobilo, da danes vpraša Lojzeta Peterleta ne pa da operira z njegovimi pol leta starimi izjavami. Stališče NSI je drugačno od Nova24TV, zato članek razumem kot poskus vnašanja razdora v NSI. Logika: če niso z nami, jih vsaj razdelimo.«

Stranki si tudi različno razlagata povabilo Manfredu Webru, vodilnemu kandidatu EPP za predsednika Evropske komisije na sobotno proslavljanje 30 let krščanske demokracije in 30 let SDS. Tonin je že v četrtek na okrogli mizi na novinarsko vprašanje, ali si je SDS prilagodila svoje praznovanje njihovemu, dejal, da si to predstavlja, »saj je delati kampanjo v vsej Evropi, časovno potratno, predstavljam si, da je pred evropskimi volitvami to prvi in tudi zadnji obisk g. Webra v Sloveniji in najbrž je tudi v tem poanta, da so druge stranke tudi našemu praznovanju prilagodile svoje dogodke. Ampak normalno je, vsi trije smo člani EPP in zato bo tudi Weber obiskal vse tri članice.« Janša je bil v odzivu (na tviterju kajpada) kratek: »In sonce se vrti okoli zemlje …«

Vodilni kandidat EPP Manfred Weber se je v soboto sestal tudi z vodstvom SLS.