zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbsko sodišče rehabilitiralo Aleksandra in Jelisaveto Karađorđević

Deli na:
Srbsko sodišče rehabilitiralo Aleksandra in Jelisaveto Karađorđević

Foto: Arhiv Reporterja

Višje sodišče v Beogradu je rehabilitiralo princeso Jelisaveto Karađorđević in princa Aleksandra Karađorđevića, potem ko je ugotovilo, da sta bila žrtvi pregona in nasilja iz političnih in ideoloških razlogov, je včeraj objavilo sodišče na svoji spletni strani.

Z odločitvijo sodišča, ki je postala pravnomočna 29. oktobra, so iz istih razlogov rehabilitirali tudi njunega sorodnika, pokojnega Nikolo Karađorđevića, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Njuna oče in mati, pokojni knez Pavle Karađorđević in kneginja Olga, sta bila rehabilitirana leta 2011 oziroma 2012. Pavle Karađorđević je Kraljevino Jugoslavijo vodil od smrti kralja Aleksandra I. Karađorđevića v atentatu v Marseillu leta 1934 do padca monarhije spomladi leta 1941. Aleksandrov sin, kralj Peter II., je bil namreč takrat še mladoleten.

Ob začetku druge svetovne vojne so Karađorđevići vključno s knezom Pavlom 27. marca 1941 zbežali iz Jugoslavije, nov komunistični režim pa jim je prepovedal vrnitev in zasegel njihovo lastnino.

Višje sodišče v Beogradu je sedaj sprejelo zahtevo o rehabilitaciji Jelisavete in Aleksandra Karađorđevića in razveljavilo ukaz, ki ga je marca leta 1947 sprejelo vodstvo narodne skupščine Federativne ljudske republike Jugoslavije o odvzemu državljanstva in zasege celotnega premoženja. S tem so razveljavili tudi pravne posledice tega dejanja, poroča Tanjug.

Aleksander Karađorđević je sicer pred leti zahteval del posestva na Brdu pri Kranju.