Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodna zaušnica Igorju Vuksanoviću

Deli na:
Sodna zaušnica Igorju Vuksanoviću

Foto: Primož Lavre

Sodišče je zavrnila tožbo svetovalca ustavnega sodišča Igorja Vuksanovića zoper Reporter.

Poleti smo poročali o svetovalcu z ustavnega sodišča Igorju Vuksanoviću, za katerega smo razkrili, da je pod vzdevkom »vuksan« na spletnih straneh Financ pisal žaljive, politično pristranske in celo sovražne komentarje pod članke. V njih je udrihal čez SDS, Pahorja, Janšo, desničarje, domnevno agresivne Nemce, ekonomista Rada Pezdirja … Nekaj komentarjev s spletnih strani Financ je citiranih spodaj. Vuksanović se je razkril kar sam, ko je v enem od komentarjev zapisal, da se pod vzdevkom »vuksan« skriva on, sicer pisec članka o zlatem fiskalnem pravilu, ki so ga povzeli v Financah.

Članek v Reporterju s citiranjem njegovih žaljivih komentarjev ga je tako raztogotil, da je na okrajno sodišče v Ljubljani zoper izdajatelja Reporterja, Pravo smer, d. o. o., vložil tožbo, češ, da smo mu s citiranjem komentarjev posegli v osebnostne pravice. Poleg tega je trdil, da smo njegovo sliko objavili nepooblaščeno ter poslali vsebino sporočil na ustavno sodišče, s čimer smo posegli v njegovo pravico do časti in dobrega imena. Želel je, da se mu javno opravičimo in mu povrnemo vse pravdne stroške. Poleg tega je hotel, da nam sodišče prepove objavljati njegovo fotografijo in informacije o njegovih komentarjih.

Prvo hladno prho je Vuksanović doživel že na ustavnem sodišču, katerega smo opozorili, da njegovi žaljivi komentarji nikakor niso primerni za svetovalca na organu, ki mora še zlasti skrbeti za to, da ni pristranski in ne sme dajati videza pristranskosti. Na ustavnem sodišču so bili jasni: ravnanje Vuksanovića je bilo neprimerno, na to so ga tudi ustrezno opozorili. S tem so nam dali prav, da je okrnil ugled ustavnega sodišča, v kakšni drugi državi bi sicer takšnega svetovalca gotovo odslovili.

Zdaj je Vuksanović dobil še eno zaušnico, tokrat od okrajne sodnice Lilijane Podlesnik, ki je njegovo tožbo zoper Reporter zavrnila. Najprej ga je sodnica poučila, da je s sodelovanjem na spletnih forumih (v tožbi pravi, da je napisal več kot 3.600 komentarjev!) in priznanjem identitete sam vstopil v prostor družbenega dogajanja. Seveda ima pravico do svobode izražanja, mora pa kot uradnik najvišjega organa sodne oblasti ves čas paziti, da jo uresničuje tako, da ne krni ugleda ustavnega sodišča. Je sorazmerno javna osebnost, zato ima javnost upravičen interes izvedeti kaj o njegovem značaju, dejanjih in mišljenju.

Reporter ni posegel v njegovo zasebnost, saj je izpostavil vprašanje primernosti njegovega izražanja kot svetovalca ustavnega sodišča. Po oceni sodnice iz naših člankov tudi ni čutiti smešenja in sramotitve Vuksanovića. Na koncu je sodnica Podlesnikova zavrnila tudi Vuksanovićev zahtevek za prepoved objave njegovih fotografij. Taka brezizjemna in generalna prepoved objave fotografij brez njegovega soglasja bi pomenila poseg v ustavno pravico do svobode izražanja.

Zoper sodbo se lahko pritoži v 15 dneh, o njej bo odločalo višje sodišče v Ljubljani. Ne dvomimo, da se bo Vuksanović pritožil in dočakal še pravno zaušnico z višjega sodišča. Gospodu sicer redno objavljajo članke v Dnevniku, Delu, tudi v Pravni praksi. Pri Delu ga celo podpisujejo kot »ustavni pravnik«, čeprav nima magisterija ali doktorata s tega področja (ne s kateregakoli drugega), zgolj diplomo ljubljanske  pravne fakultete iz leta 1999 z naslovom Odgovornost potrošniku za škodo zaradi nepravilno opravljene storitve.
Okvir



Vuksanovićevi spletni komentarji

26. junija 2012: Ma ne bo vam uspelo doseči Pinochetove diktature v Sloveniji. Lahko se na glavo postavite. Enostavno nikoli ne boste dovolj močni. Grosupeljčan ne bo večen, čeprav se tako obnaša.

12. decembra 2011: SDS podpihuje politiko sovraštva, ki je v zgodovini povzročila veliko gorja. To ne more biti dobro.

8. aprila 2012: Lahko se smeješ Mencingerju, ampak, a se ti zdi Damijan hudo pameten in originalen? Ali pa Pezdir- pa saj zgleda kot rahlo zabit kmečki poba, da ne govorim o njegovi pismenosti ...

15. maja 2012: No, že to, da ste desničarji za Pahorja, je dokaz, da ne more biti predsednik SD.

14. decembra 2011 o humorju desničarjev: … V bistvu so to neke enostavne psovke ali pa najbolj ruralni stereotipi na nacionalni, spolni ali še kakšni osnovi …