stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbski predsednik Tadić odstopil

Deli na:
Srbski predsednik Tadić odstopil

Foto: Reuters

Srbski predsednik Boris Tadić je danes sporočil, da se je odločil skrajšati predsedniški mandat. Z odstopom s položaja bo omogočil organizacijo splošnih volitev 6. maja. Ob tem je napovedal, da bo znova kandidiral na predsedniških volitvah in dejal, da pričakuje zmago, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Kot je Tadić pojasnil na današnji novinarski konferenci, bo predsednico parlamenta Slavico Đukić Dejanović o svojem odstopu pisno obvestil v četrtek. Tako bodo lahko predsedniške volitve v Srbiji potekale hkrati s parlamentarnimi in lokalnimi 6. maja.

"Volitve bodo volivcem ponudile priložnost, da izberejo pot, po kateri želijo iti. Predlagam pot evropske integracije in ohranitve ozemeljske celovitosti države," je poudaril Tadić.

Analitiki sicer ocenjujejo, da želi Tadić z odločitvijo o odstopu povečati možnosti svoje Demokratske stranke za uspeh na parlamentarnih in lokalnih volitvah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tadiću bi se drugi predsedniški mandat sicer iztekel konec leta. Na volitvah bo tako kandidiral že za tretji mandat.

V skladu s srbsko ustavo se lahko mandat predsednika države skrajša, če predsednik odstopi. Po odstopu predsednika države njegove pristojnosti prevzame predsednik parlamenta.

Med kandidati za predsedniške volitve se po pisanju srbskega časnika Blic poleg Tadića omenjajo še predsednik opozicijske Srbske napredne stranke Tomislav Nikolić, predsednik Socialistične stranke Srbije Ivica Dačić, in predsednik Zveze vojvodinskih Madžarov Istvan Pastor.