Revija Reporter
Slovenija

Vasletova pisma s fronte: Türkove pasje radosti

Vinko Vasle

17. jun. 2012 12:04 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Predsednik države Danilo Türk je postal častilec bržol, čaka pa ga še veliko dela na področju predsedniške inavguracije pasje radosti, salam, kranjske klobase, avtohtonih čevapčičev, srbske vješalice in podobnih dobrot slovenske kuhinje.

Dokler imamo predsednika, ki hodi na festival bržol, se nam ni bati za preteklost. Prihodnost je pa itak neznanka. Žal je Danilo Türk zamudil salamijado, pa tudi priložnost, da bi ob svečanem priznanju avstrijcev, da je kranjska klobasa naša, v predsedniški palači odlikoval najbolj priznane slovenske proizvajalce te klobase. Še posebej pa tiste borce, ki so si nekaj let prizadevali za mednarodno priznanje kranjske klobase in so bili pripravljeni za to žrtvovati tudi svoja življenja, če bi prišlo do vojne z Avstrijo.

Časti in priznanj si prav tako zaslužijo vsi tisti, ki so dosegli, da je bruseljska birokracija popustila in priznala, da je kraški pršut samo slovenski. To so pomembni dosežki države Slovenije v boju za njene nacionalne dobrote, pri čemer bo zaradi splošne kulinarične ponudbe v državi treba začeti častiti tudi pleskavice, čevapčiče, srbsko vješalico in podobne avtohtone dobrote. Predsednika države Türka torej čaka še veliko dela na mednarodnem odru in tudi na njegovih turističnih predvolilnih poteh, kjer očitno kulinarika zavzema čedalje pomembnejše mesto.

Danilo Türk, kandidat za predsednika države in tekoči predsednik se je v tem svojstvu namreč v soboto udeležil 4. Svetovnega festival bržol v  Tržiču. Pri čemer iz sveta ni bilo nobenega tekmovalca, kar pomeni, da smo pri bržolah edini in edinstveni. V pozdravnem nagovoru je Türk izrazil veselje, da so vsakoletni tržiški festival na njegov predlog nadgradili in ga spremenili v mednarodni dogodek. Kot je pojasnil, je v Sloveniji veliko krajev, ki gojijo kakšno zanimivo kulinarično tradicijo. Zato po besedah predsednika ni nič narobe, če takšne tradicije razglasimo za mednarodne in svetovne. To se je dobro posrečilo tudi drugje, je dejal predsednik in spomnil na razglasitev Lendave za svetovno prestolnico bograča.

Kot ljubitelj tako imenovanih pasjih klobas oziroma pasje radosti pa me skrbi, da je vsled aktualnih angažiranosti na popotovanjih po slovenski deželi moj predsednik spregledal to specialiteto. V časih recesije je klobasa, ki nas radosti po pasje, odlična priložnost za tolažbo, da nam KGB ni do konca crknila socialne države. Zato bi Türk, če je res predsednik vseh klobas in vse slovenske kulinarike, nujno moral vsaj na tiskovni konferenci izreči čast in slavo tej klobasi. Prevzame pa lahko tudi pokroviteljstvo nad izdelavo pasjih radosti.