stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbski pravniki prepričani v genocidni namen operacije Nevihta

Deli na:
Srbski pravniki prepričani v genocidni namen operacije Nevihta

Foto: Arhiv Reporterja

Operacija hrvaške vojske Nevihta ima vse elemente genocida, ključni dokaz genocidnega namena pa je srečanje hrvaškega vojnega in državnega vrha na Brionih julija 1995, je na Meddržavnem sodišču v Haagu včeraj dejal vodja srbske pravne ekipe Saša Obradović. Ta je popoldne začel argumentacijo srbskih obtožb proti Hrvaški za genocid.

Srbski pravniki trdijo, da je ključni dokaz genocidnega namena Hrvaške izjava pokojnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana na omenjenem srečanju na Brionih pred začetkom Nevihte, saj si je prizadeval za izginotje Srbov iz krajev, ki so jih bili zasedli leta 1991.

"Izjava predsednika Tuđmana na Brionih 31. julija 1995, ko je s hrvaškim vojaškim vrhom pripravil načrt za Nevihto, je lahko dokaz o namenu, da bi uničili del srbske nacionalne in etnične skupnosti, ki je živela v Krajini, na območju, ki je bilo pod zaščito Združenih narodov," je izjavil Obradović.

Kot je dodal, na genociden namen Hrvaške kažejo tudi mnoge druge dejavnosti, "posebej pa zločini proti krajinskim Srbom med in po operaciji Nevihta", ki je bila po njegovem prepričanju "zločinska operacija".

Omenil je topovske napade na mesta, prisilna izseljevanja, množične poboje lokalnih Srbov, napade na kolone beguncev ter množična uničenja in odtujitve premoženja srbskih državljanov. Izpostavil je, da je med Nevihto umrlo 1719 Srbov, od tega več kot 1000 civilistov.

Obradović je poudaril, da Hrvaška ni nikogar obsodila zaradi zločinov med in po Nevihti, z vrsto administrativnih ukrepov pa da je preprečila vrnitev Srbov. Med drugim je dejal, da se je več kot 150.000 hrvaških Srbov umaknilo v Srbijo, tretjina pa jih je dobila tudi srbsko državljanstvo.


Srbska stran zameri, da Hrvaška vsako leto 5. avgusta praznuje sklenitev operacije Nevihta kot dan zmage, domovinske zahvale in veteranov. Obradović meni, da je "proslava zločina najhujša oblika nekaznovanja".

Zagreb ocenjuje, da je bila Nevihta legitimna vojaška operacija z namenom osvoboditve okupiranih delov države. Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije je leta 2012 oprostilo hrvaške generale obtožb za združeni zločinski podvig proti Srbom med in po operaciji Nevihta. V razsodbi je bila zavrnjena večina trditev, ki jih navaja srbska stran med svojo argumentacijo genocidnega namena Hrvaške.

Hrvaška je prejšnji teden predstavila svoje obtožbe za genocid proti Srbiji. Med drugim so zatrdili, da zločini proti hrvaškem prebivalstvu na različnih koncih države niso bili posamezni incidenti, temveč so bili del sistematičnega terorja in okupacije hrvaškega ozemlja zaradi oblikovanja Velike Srbije, v kateri ne bi bilo Hrvatov.

Srbska stran ni zanikala zločinov proti Hrvatom, a zavrača hrvaške trditve, da je Srbija storila genocid nad Hrvati. Poudarili so, da so bili Srbi edine žrtve genocida med vojno na Hrvaškem.

Obradović je kot nesprejemljive ocenil tudi hrvaške trditve o Veliki Srbiji ter poudaril, da si je Hrvaška na čelu s predsednikom Tuđmanom prizadevala za Veliko Hrvaško.

Ustno obravnavo bodo nadaljevali v četrtek. Do konca marca je pričakovati tudi odgovor hrvaške strani na srbsko protitožbo. Sojenje v Haagu predstavlja sklepni del postopka, ki se je začel leta 1999, ko je Hrvaška vložila obtožnico proti Srbiji. Protitožba je sledila leta 2010.