zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbi ponoreli zaradi hrvaškega zaprtja meje: Srbija je bila "brutalno napadena"

Deli na:
Srbi ponoreli zaradi hrvaškega zaprtja meje: Srbija je bila "brutalno napadena"

Foto: Reuters

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes izjavil, da na Hrvaško ne bodo spuščali vozil s srbsko registracijo, dokler Srbija ne bo začela preusmerjati dela beguncev na prehod Horgoš na meji z Madžarsko. Dodal je, da je prepoved vstopa na Hrvaško za srbske državljane odgovor na "diskriminacijo Srbije".

Srbija je namreč opolnoči kot odgovor na hrvaško zaporo prehoda Bajakovo za tovorni promet do nadaljnjega prepovedala vstop v državo tovornjakom s hrvaškim blagom.

"Ne bomo sprejeli ultimatov. Komunikacija, kakršna je bila doslej, je polna laži. Gre do tega, da sem poslušal, kako na srbski stani ni niti enega samega begunca. Ali begunci padajo z neba? Ne, prihajajo iz Grčije preko Makedonije in Srbije, tega pa domnevno nihče ne vidi. Na Hrvaško je v tednu dni prišlo skoraj 50.000 beguncev," je v začasnem hrvaškem namestitvenem centru Opatovac za regionalno televizijo N1 izjavil Ostojić.

Dodal je, da ne gre za tiho vojno med Hrvaško in Srbijo, temveč je to zgolj hrvaški odgovor na srbske ukrepe.

Hrvaško notranje ministrstvo je danes sporočilo, da na Hrvaško lahko vstopijo srbski državljani v avtomobilih s tujimi registracijami. Še naprej pa velja prepoved za srbske državljane v vozilih s srbskimi registracijami, razen tovornjakov s hitro pokvarljivim blagom.

Hrvaški avtoklub je kasneje sporočil, da je promet na mejnem prehodu Bajakovo na avtocesti Zagreb-Beograd popolnoma prekinjen za vsa vozila v obeh smereh ter da je kolona tovornih vozil na izhodu s Hrvaške dolga približno deset kilometrov. Potniški promet so preusmerili na mejni prehod Tovarnik.

Trije tovornjakarji iz Makedonije, ki prevažajo hitro pokvarljivo blago, so iz nezadovoljstva, ker na meji čakajo že več dni, svoja vozila parkirali na nikogaršnji zemlji med terminaloma na hrvaški in srbski strani mejnega prehoda. Zagrozili so, da bodo blago iztovorili na mejnem prehodu, hrvaška policija pa jih skuša umakniti z območja, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Hrvaška od ponedeljka na Bajakovu v državo ne spušča tovornih vozil. Ostale mejne prehode s Srbijo je zaradi velikega priliva migrantov Zagreb zaprl že minuli teden. V sredo so sicer Bajakovo odprli za potniški promet in tudi tovorni proti Srbiji, a promet ni stekel in Srbija je opolnoči do nadaljnjega prepovedala vstop tovornjakom s hrvaškim blagom.

Srbski minister za pravosodje Nikola Selaković je danes ocenil, da je bila Srbija "brutalno napadena" z odločitvijo Hrvaške, da zapre mejo za vozila s srbskimi registracijami. Izpostavil je, da gre za kršitev pravice do prostega gibanja, kar je ena temeljnih človekovih pravic, je poročala srbska televizija RTS.

Selaković je dodal, da ne ve, zakaj je Hrvaška ravnala na ta način, saj, kot je zatrdil, Srbija z nobeno potezo Hrvaški ni dala povoda za zaprtje meje.

Hrvaški premier Zoran Milanović je napovedal, da bo pred začetkom današnje vladne seje podal izjavo glede hrvaško-srbskih zapletov ob meji.