pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbija: Vučićevi SNS skoraj dve tretjini poslanskih sedežev

Deli na:
Srbija: Vučićevi SNS skoraj dve tretjini poslanskih sedežev

Foto: Reuters

Na nedeljskih predčasnih volitvah v Srbiji je Srbska napredna stranka (SNS) podpredsednika vlade Aleksandra Vučića osvojila 155 sedežev v 250-članski narodni skupščini, kažejo rezultati volilne komisije po približno polovici preštetih glasov. Socialisti (SPS) dosedanjega premiera Ivice Dačića so dobili 44 sedežev, Nova demokratska stranka pa 18.

Prag za vstop v parlament so presegli tudi Demokratska stranka (DS) Dragana Đilasa s 16 mandati in tri manjšinske stranke - Zveza vojvodinskih Madžarov z desetimi sedeži, Stranka demokratske akcije Sandžaka s štirimi in Stranka za demokratsko delovanje Riza Halimi s tremi.

Za koalicijo okoli SNS je po podatkih volilne komisije glasovalo 48,7 odstotka volivcev, za koalicijo okoli SPS 14,14 odstotka, za NDS bivšega predsednika Borisa Tadića 5,96 odstotka, za DS pa 5,08 odstotka.

Dačić je v nedeljo zvečer ocenil, da je koalicija okoli SPS dosegla dober rezultat, in izrazil pripravljenost na pogovore o vladi s SNS.

Dačić je čestital Vučiću za zmago in poudaril, da bo prihodnja vlada povsem odvisna od SNS. Po njegovih ocenah so bile volitve velik uspeh za SNS in polom za opozicijske stranke. Volitve so pokazale, da državljani menijo, da je šla Srbija doslej v pravo smer in da pozitivno ocenjujejo delo dosedanje vlade, je ocenil. Nova vlada bi po njegovem morala nadaljevati z reformami in približevanjem evropskim povezavam.



Vodja NDS Boris Tadić pa je poudaril, da je bila njegova stranka ustanovljena šele pred tremi tedni in ni imela infrastrukture za vodenje predvolilne kampanje, vendar kljub temu ni zadovoljen z osvojenim odstotkom glasov, za kar je prevzel osebno odgovornost.

Vodja DS Dragan Đilas je čestital SNS za zmago in napovedal, da bo njegova stranka močna opozicija v parlamentu. "Državljanom želim, da SNS res izpolni svoje obljube in da bo Srbija videti tak, kot danes zmagoslavno govorijo," je dodal.

Na nedeljskih predčasnih volitvah je imelo volilno pravico okoli 6,8 milijona srbskih državljanov, ki so lahko izbirali med 3020 kandidati na 19 listah strank, koalicij in združenj državljanov. Volitve so potekale tudi na Kosovu, po prvih podatkih pa se jih je udeležilo nekaj več kot 37.000 oz. 34,42 odstotka volivcev.

Na Kosovu je imelo volilno pravico 107.958 volivcev. Volitve, ki so potekale v 17 občinah, je spremljalo 400 opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).