Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbija je šele štiri mesece po volitvah dobila parlament

Deli na:
Srbija je šele štiri mesece po volitvah dobila parlament

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Po predčasnih parlamentarnih volitvah 3. aprila se je danes v Beogradu na ustanovni seji sestala nova srbska skupščina. S tem je začel teči 90-dnevni rok za oblikovanje nove vlade. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je njeno oblikovanje sicer že napovedal v sredini avgusta, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V novem sklicu 250-članskega parlamenta imajo v skladu z izidi volitev največ poslancev stranke volilne liste predsednika Vučića z njegovo Srbsko napredno stranko (SNS) na čelu, in sicer 120.

Iz opozicijske liste Združeni za zmago Srbije, ki jo vodi Marinika Tepić, je 38 poslancev, tretja najmočnejša parlamentarna lista pa je tista pod vodstvom Srbske socialistične stranke dosedanjega predsednika parlamenta Ivice Dačića z 31 poslanci. Koalicija Upanje (Nada) ima 15 poslancev, Moramo 13, Dveri in Zavetniki pa po 10. Ostale poslanske mandate so prejeli predstavniki manjšin, poroča srbski portal regionalne televizije N1.

Poslanci bodo o predsedniku in drugih organih parlamenta odločali v torek. Po napovedih bo za predsednika parlamenta kandidiral poslanec vladajoče SNS Vladimir Orlić. Imel bo sedem podpredsednikov, od katerih bodo trije iz vrst opozicije, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Negodovanje med poslanci sedanje vladne koalicije in aplavz opozicijskih poslancev je na današnji seji sprožil govor predsedujočega ustanovnega zasedanja, najstarejšega poslanca Vladeta Jankovića. V komentarju izida volitev je dejal, da bi v katerikoli državi, kjer deset let ni poštenih volitev, bila pod vprašajem legitimnost tudi ostalih organov oblasti. Poslancem je položil na srce, da bodo zaupanje volivcev upravičili samo, če bo "srce naše države utripalo pod kupolo skupščine" in ne "na drugi strani parka", s čimer je mislil na predsednika Vučića.