GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Covid usoden za patriarha Srbske pravoslavne cerkve Irineja

Deli na:
Covid usoden za patriarha Srbske pravoslavne cerkve Irineja

Patriarh Irinej. - Foto: Reuters

Za posledicami okužbe z novim koronavirusom je danes umrl patriarh Srbske pravoslavne cerkve Irinej. Patriarha so v četrtek zaradi poslabšanja stanja priključili na ventilator, poročajo srbski mediji.

Do izvolitve 46. poglavarja Srbske pravoslavne cerkve, naslednika patriarha Irineja, bo njegove dolžnosti opravljala sinoda SPC pod vodstvom najstarejšega člana, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Cerkveni krogi predvidevajo, da ga bodo najverjetneje pokopali v beograjski cerkvi svetega Save, s čimer bo postal prvi patriarh, pokopan v tej cerkvi.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je že izrazil sožalje. "Počaščen sem, da sem vas poznal. Takšni kot ste vi, nikoli ne odidejo," je zapisal na Instagramu ob objavi črno-bele fotografije patriarha.

Devetdesetletnega Irineja so v bolnišnico sprejeli 4. novembra, ko so mu tudi potrdili okužbo z novim koronavirusom. Pred tem se je Irinej v črnogorski prestolnici Podgorica udeležil pogreba metropolita Srbske pravoslavne cerkve v Črni gori Amfilohija, ki je tudi umrl zaradi covida-19.

Pogreb, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi, velja za enega od žarišč okužb z novim koronavirusom. Večina na pogrebu ni spoštovala zaščitnih ukrepov za preprečevanje okužb.
Številni niso nosili zaščitnih mask. Nekateri so celo med pogrebnim mimohodom poljubljali Amfilohijevo truplo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.



Patiarh Irinej, ki se je zadnjič pojavil v javnosti prav na Amfilohijevem pogrebu, je v svojih javnih nastopih podpiral sedanje srbsko politično vodstvo, posebno predsednika Vučića. Oktobra letos je SPC Vučiću tudi podelila najvišje cerkveno odlikovanje, red svetega Save.

Bil je tudi glasni kritik protivladnih protestov proti Vučiću leta 2019 in nasprotnik samostojnosti Kosova. Pogosto je kritiziral skupnost LGBT v državi in nasprotoval paradi ponosa.

Ob Vučićevem imenovanju Ane Brnabić za premierko, ki je postala prva odkrito homoseksualna oseba na čelu srbske vlade, so mediji pričakovali, da bo SPC to ostro kritiziral, a je Cerkev v sporočilu za javnost poudarila, da si obsodbo zasluži greh in ne grešnik, na spletni strani poroča Balkaninsight.

Irinej je postal patriarh Srbske pravoslavne cerkve leta 2010. Rodil se je 27. avgusta 1930 v vasi Vidove v bližini srbskega Čačka kot Miroslav Gavrilović. Po koncu študija teologije v Beogradu je postal profesor na fakulteti v Prizrenu na Kosovu. Pred tem ga je leta 1959 patriarh German posvetil v meniha. Takrat je tudi dobil meniško ime Irinej. Leta 1975 je postal episkop Niša, kjer je služboval 35 let.

Na čelu Srbske pravoslavne cerkve je 22. januarja 2010 nasledil skrajno konservativnega patriarha Pavla. Svoj mandat je začel s previdnimi reformami, s katerimi je želel povrniti ugled cerkve, ki so jo pretresale korupcijske afere in spolni škandali. Hkrati je Irinej zagovarjal koncept narodnega klerikalizma, ki se podpira koncept srbske države za vsa s Srbi poseljenimi območji in za vsa območja, ki so nekoč pripadala srbski državi, kar med drugim velja za Črno goro, Kosovo ali dele Bosne in Hercegovine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.