klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sprožil se je plaz: članice EU priznavajo Guaidoja za predsednika, bo to storila tudi Slovenija?

Deli na:
Sprožil se je plaz: članice EU priznavajo Guaidoja za predsednika, bo to storila tudi Slovenija?

Predsednik venezuelskega parlamenta in samooklicani začasni predsednik države Juan Guaido. - Foto: Profimedia

Evropske države so danes začele priznavati vodjo venezuelske opozicije in predsednika parlamenta Juana Guaidoja za začasnega predsednika, potem ko je venezuelski predsednik Nicolas Maduro zavrnil njihov ultimat, naj do nedelje razpiše demokratične predsedniške volitve. Med prvimi so Guaidoja priznale Španija, Velika Britanija, Francija in Avstrija.

"Španska vlada sporoča, da predsednika parlamenta Juana Guaidoja priznava za začasnega predsednika Venezuele," je novinarjem povedal španski premier Pedro Sanchez. Ob tem je Guaidoja pozval, naj kmalu razpiše predsedniške volitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da Velika Britanija skupaj z evropskimi zaveznicami priznava Guaidoja za začasnega predsednika, "dokler ne bo mogoče izpeljati verodostojnih volitev". "Upam, da se bomo s tem približali koncu humanitarne krize," je dodal.

Podporo Guaidoju je izrekla tudi Francija. "Venezuelci imajo pravico, da se svobodno in demokratično izrazijo. Francija priznava Juana Guaidoja za začasnega predsednika, ki bo izpeljal postopek volitev," je tvitnil francoski predsednik Emmanuel Macron.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je pred tem za radio France Inter dejal, da bo "Francija sprejela potrebne ukrepe" po zavrnitvi ultimata, a podrobnosti ni navedel. Dejal je še, da je Guaido upravičen izvesti predsedniške volitve. Ni pa izrecno priznal Guaidoja za začasnega predsednika, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz je sporočil, da Avstrija priznava Guaidoja za začasnega predsednika, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Kot je tvitnil, ima Guaido polno podporo Avstrije pri svojih prizadevanjih za ponovno vzpostavitev demokracije v Venezueli, ki že dolgo trpi zaradi zgrešenega socialističnega gospodarstva in pomanjkanja pravne države.



"Priznavamo Juana Guaidoja kot začasnega predsednika Venezuele, čigar naloga je začeti politično tranzicijo in voditi državo v svobodne, pregledne in verodostojne volitve," pa je poudarila tiskovna predstavnica nemške kanclerke Martina Fietz.

V vrsti evropskih držav, ki so doslej priznale Guaidoja, so tudi Švedska, Danska, Nizozemska, Latvija, Litva.

Guaidoja, ki se je za začasnega predsednika Venezuele razglasil 23. januarja, so že na dan razglasitve priznale ZDA, sledilo je več držav v regiji.

Osemdnevni rok za razpis volitev so Maduru prejšnjo soboto postavile Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija, medtem pa so se pozivu pridružile še Portugalska, Nizozemska, Belgija in Avstrija. Maduru zaradi nedemokratičnih volitev odrekajo legitimnost položaja, priznavajo pa legitimnost parlamentu na čelu s predsednikom Guaidojem in pričakujejo razpis predsedniških volitev, ki bodo omogočile čimprejšnjo vzpostavitev demokratično izvoljene oblasti.

Maduro je v pogovoru za špansko televizijsko postajo Sexta v nedeljo dejal, da se ne bo uklonil pritisku tistih, ki ga pozivajo k odhodu. "Zakaj mora Evropska unija govoriti državi, ki je že imela volitve, da mora ponoviti predsedniške volitve, ker na njih niso zmagali njihovi desničarski zavezniki," je izjavil. "Poskušajo nas spraviti v kot z ultimati, da bi nas prisilili v izredno situacijo konfrontacije," je dodal.