Revija Reporter
Slovenija

Lahko SD in Levica izsilita preklic prepoznanja Guaidoja?

STA

27. feb. 2019 5:55

Deli na:

Vodja venezuelske opozicije Juan Guaido.

Reuters

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) se bo danes na redni seji seznanil s stališčem vlade o prepoznanju Juana Guaidoja za začasnega venezuelskega predsednika. Sklepu vlade med drugim nasprotujejo v koalicijski SD in Levici.

Vlada je sredi meseca potrdila predlog, "da predsednika nacionalne skupščine Venezuele Juana Guaidoja prepozna za začasnega predsednika Venezuele z namenom - in to izključno s tem namenom, da razpiše in izvede svobodne, poštene in demokratične volitve".

Zunanji minister Miro Cerar je tedaj pojasnil, da ne gre za priznanje alternativne oblasti, ampak za "prepoznanje vloge začasnega predsednika" za izvedbo demokratičnih volitev, na katerih naj bi se znova vzpostavila legitimna oblast.

Tej odločitvi sicer nasprotujejo v koalicijski SD. Poslanec te stranke Milan Brglez je ocenil, da je vlada s tem priznala le eno stran v sporu in si sama naložila mednarodnopravne obveznosti. Odločitev je ocenil kot napačno, ker bi lahko vodila v državljansko vojno v Venezueli. Že takoj po potrditvi stališča je napovedal poglobljeno razpravo v DZ o tem vprašanju, ker da odločitev vlade ni bila v skladu z ustavo.

Sklepu vlade nasprotujejo tudi v Levici, kjer so jo označili za nedopustno. Zahtevali so tudi sklic nujne seje OZP o stališču vlade glede priznanja Guaidoja. Za nujno sejo med drugim predlagajo, da OZP od vlade zahteva preklic priznanja in pridružitev prizadevanjem za razrešitev krize v Venezueli v okviru Združenih narodov.