kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bodo poslanci levih strank zbežali k Jankoviću?

Deli na:
Bodo poslanci levih strank zbežali k Jankoviću?

Foto: Bobo

Zoran Janković in Gregor Virant, ki sta napovedala, da bosta na naslednjih volitvah kandidirala s svojo kandidatno listo, bosta za vložitev kandidatur potrebovala bodisi podpise poslancev bodisi podpise volivcev. Za Jankovićevo stranko bi jih utegnili prispevati tudi poslanci.

Janković je danes dejal, da se o načinu vložitve kandidature še niso pogovarjali. Je pa podporo Jankoviću tudi danes prišla izrazit poslanka SD Renata Brunskole (na fotografiji), ki je že v ponedeljek na vprašanje, ali bo kandidirala na njegovi listi, odgovorila, da njena izkazana podpora pomeni enega od korakov razmišljanja v tej smeri.

Zato se je v strankah že začelo ugibati, ali bodo ravno poslanci SD tisti, ki bodo Jankoviću dali potrebne podpise za vložitev kandidature.
 
O odhodu iz SD naj bi namreč po nekaterih informacijah razmišljala tudi poslanka Janja Klasinc. Ta informacij za STA ni niti zanikala niti potrdila, je pa pojasnila, da še razmišlja o tem, ali bi sploh kjer koli kandidirala.
 
Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer na vprašanje, kaj se dogaja v poslanski skupini in ali pričakujejo še kakšne prestope sedanjih poslancev SD na Jankovićevo listo, odgovarja, da nimajo štabnega načina organiziranja stranke, ampak da v tem trenutku nič ne kaže, da bi se zgodilo kaj takega. Vendar pa, kot pravi, ne more zatrditi, da se to ne bo zgodilo. Po njegovih besedah je to sicer normalen predvolilni vrvež. Zanikal pa je, da bi se še kdo od poslancev z njim o tem pogovarjal.
 
Kumer upa, da bo večina sedanjih poslancev SD nastopila na volitvah in še naprej branila barve SD.
 
Predsednica LDS Katarina Kresal je v današnji izjavi za medije na sedežu stranke glede nekaterih izstopov iz strank, denimo iz SD, ocenila, da so taki prestopi pred volitvami pogosti. Ob tem pa zagotavlja, da je LDS konsolidirana stranka, pomirjena sama s seboj, zato večjih sprememb ali prestopov ne pričakujejo.
 
Janković na vprašanje, ali pričakuje prihod še kakšnega poslanca v njegovo stranko, odgovarja z besedami, da pričakuje vse državljane, ki pozitivno mislijo in hočejo veliko delati in želijo dobro Sloveniji.
 
Kandidate za poslance lahko predlagajo politične stranke in volivci. Politična stranka lahko vloži listo kandidatov v vsaki volilni enoti, če jo podprejo najmanj trije poslanci oziroma v posamezni volilni enoti s podpisi najmanj 50 volivcev. Če pa želi kandidatno listo vložiti skupina volivcev (tudi gibanje ali društvo), mora njeno kandidatno listo v posamezni volilni enoti s podpisi podpreti najmanj tisoč volivcev.