mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković: Na volitvah v DZ bo rezultat povsem drugačen

Deli na:
Janković: Na volitvah v DZ bo rezultat povsem drugačen

Foto: Bobo

Stranka PS je na današnjih volitvah po rezultatih vzporednih volitev sodeč ostala brez poslanca v Evropskem parlamentu. Njen predsednik Zoran Janković je z doseženim kljub temu zadovoljen in napoveduje, da bodo na predčasnih parlamentarnih volitvah dosegli povsem drugačen rezultat.

Kot kažejo izidi vzporednih volitev, je stranka PS z nosilcem liste Jožetom Mencingerjem na evropskih volitvah dobila le dobrih šest odstotkov glasov in je tako ostala brez poslanca v Evropskem parlamentu.

To se Jankoviću ne zdi slab rezultat. Kot je dejal v prvem komentarju po zaprtju volišč, je ta rezultat dosegel nosilec liste Mencinger praktično brez podpore stranke. "Prepuščeno mu je bilo, da sam vodi svojo kampanjo, in dobro jo je vodil," je dejal Janković.

Na predčasnih volitvah v DZ bo po njegovih besedah povsem drugače. "Tam bomo govorili o tistem, kar je neposredno potrebno za državljane in državljanke, in še vedno sem prepričan, da bomo zmagali," je dejal. Pri tem so se v PS pripravljeni pogovarjati z vsemi strankami, vendar se mu sklepanje koalicij v tem trenutku ne zdi potrebno.

Ob tem je Janković ponovil, da kongres PS pred enim mesecem, na katerem je bil izvoljen za predsednika stranke, ni bil kriv za razpad vlade. Vlada se je sama odločila, da preneha z mandatom, je poudaril.

Nosilec liste PS Jože Mencinger, ki se po rezultatih vzporednih volitev ni uvrstil v evropski parlament, je izid današnjih volitev ocenil kot slab. Krivda je, kot je dejal v izjavi za medije, njegova, saj je "več ali manj ostal sam". Obenem Mencinger napoveduje, da bo naredil vse, da predsednik PS Zoran Janković še naprej ostane ljubljanski župan.

Kot je po objavi rezultatov vzporednih volitev v izjavi v volilnem štabu PS dejal Mencinger, očitno ljudi ni prepričal oziroma se je že drugič pokazalo, da nima smisla za politiko. "Če smo dobili manj kot sedem odstotkov glasov, pomeni, da je to slab izid, tu se ni kaj sprenevedati," je dejal.

Na listi PS je sicer kandidiralo tudi nekaj kandidatov, ki so po razkolu PS po aprilskem volilnem kongresu izstopili iz stranke. Kot pojasnjuje Mencinger, je imel v volilni kampanji logistično podporo, sicer pa je "na nek način ostal sirota". "Imam pač svoje mišljenje, ki ga pripovedujem okrog, tako da je v celoti krivda moja," je komentiral rezultat vzporednih volitev, po katerih je PS dobila okoli šestodstotno podporo.

Kot napoveduje Mencinger, se v prihodnje ne bo včlanil v nobeno stranko, saj tudi doslej ni bil nikoli član nobene stranke. "Na vsak način bom pa naredil vse, da ostane Janković župan Ljubljane še naprej, ker se mi zdi, da zna mesto urediti," je pojasnil. Po njegovih besedah je Zoran Janković vedno optimist in optimizem "se očitno dobro plača".

Mencinger ni želel napovedovati, kakšna bo usoda PS, saj nikoli ni imel vpogleda v stranko. "Prišel sem, ko so me povabili, in že vnaprej napovedal, da bom sodeloval, če bom popolnoma neodvisen pri tem, da se odločam, kaj bom počel v Evropskem parlamentu," je dejal.