testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Spiegel: Ameriška NSA že leta prisluškuje EU

Deli na:
Spiegel: Ameriška NSA že leta prisluškuje EU

Foto: Reuters

Ameriška agencija za nacionalno varnost NSA ne nadzoruje le spletnih komunikacij svojih in tujih državljanov, ampak je že pred leti začela tudi s prisluškovanjem institucijam Evropske unije, danes na svoji spletni strani razkriva Spiegel. Pri tem se sklicuje na tajne dokumente, ki jih je pridobil nekdanji pogodbeni analitik NSA Edward Snowden.

Strogo zaupen dokument NSA iz septembra 2010 priča o tem, da je agencija v prostorih predstavništva EU v Washingtonu namestila prisluškovalne naprave ter se infiltrirala v računalniško omrežje. Američani so tako lahko prisluškovali telefonskim pogovorom predstavnikov EU ter so imeli dostop do njihove elektronske pošte in internih dokumentov.

Na enak način so se ameriški obveščevalci lotili tudi predstavništva EU pri Združenih narodih v New Yorku, še razkriva Spiegel in se znova sklicuje na zaupne dokumente NSA.

Že pred več kot petimi leti naj bi NSA podoben "napad" izvedla tudi na palačo Justus Lipsius v Bruslju, v kateri se sestajajo voditelji EU in v kateri ima vsaka država članica EU svoje prostore s telefonskimi in internetnimi priključki.

Varnostni strokovnjaki EU so takrat opazili vrsto čudnih klicev in postali pozorni. Njihova sled je vodila do sedeža zveze Nato v bruseljskem predmestju Evere, natančneje do tamkajšnjega strogo varovanega območja, ki ga uporabljajo strokovnjaki NSA, še piše Spiegel.