UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

pogacar Ekipa24.si

Bo Tadej Pogačar tekmoval na olimpijskih igrah? ...

Tadej Pogačar, Urška Žigart Njena.si

Zaradi te poteze Tadeja Pogačarja se sprašujejo,...

tadej pogacar tour pm Ekipa24.si

Premalo? Ravno prav? Koliko je na Touru zaslužil ...

Svet

Španski sindikati zaradi reforme dela na ulicah

Deli na:
Španski sindikati zaradi reforme dela na ulicah

Foto: Reuters

Potem ko je španska vlada pred dobrim tednom dni sprejela reformo trga dela, so za danes po vsej Španiji napovedani protesti, h katerim sta pozvala največja sindikata v državi. Kot poudarjata, bodo reforme pomenile ukinitev številnih delovnih mest v državi, ki se že zdaj ubada z visoko brezposelnostjo.

V Madridu so sicer že takoj po tem, ko je vlada premiera Mariana Rajoyja 10. februarja sprejela reforme, izbruhnili spontani protesti, ki so jih spremljali tudi neredi.

Konservativna španska vlada, ki je oblast prevzela po volitvah 20. novembra lani, poudarja, da je cilj reform delovnopravne zakonodaje spodbuditi podjetja k zaposlovanju. V Španiji namreč trenutno stopnja brezposelnosti presega 20 odstotkov, med mladimi pa je celo blizu 50-odstotna.
 
Reforma med drugim predvideva spodbude delodajalcem za zaposlovanje mladih v obliki davčnih olajšav, znižuje zgornjo mejo za odpravnine, podjetjem v težavah pa dovoljuje, da odstopijo od kolektivnih pogodb, ki so jih sklenila s sindikati. Skrajšali naj bi tudi obdobje, v katerem lahko delavec za določen čas dela za istega delodajalca.
 
Že dopoldne naj bi se protesti začeli v Cordobi, sledile bodo demonstracije v vseh večjih španskih mestih, osrednji protest pa bo v Madridu.
 
Protesti bodo potekali pod geslom "Ne reformi, nepravični za delavce, neučinkoviti za gospodarstvo in nekoristni za delovna mesta".