mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Maroku protesti ob obletnici maroške pomladi

Deli na:
V Maroku protesti ob obletnici maroške pomladi

Foto: Reuters

Ulice maroških mest bo ob prvi obletnici začetka prodemokratičnih protestov v državi znova zavzelo gibanje, ki je pred letom dni vodilo proteste proti režimu kralja Mohameda VI. in prispevalo k uvedbi ustavnih reform. Z današnjimi demonstracijami želi gibanje opozoriti, da so razmere v Maroku še daleč od idealnih, poročajo tuje tiskovne agencije.

V zadnjem letu je podpora t. i. gibanju 20. februarja, ki je v začetku leta 2011 s pozivi h koncu korupcije, več demokracije in socialne pravičnosti na ulice pripeljalo več sto tisoč ljudi po vsem Maroku, namreč občutno padla.

Razmere v državi pa so še daleč od optimalnih, opozarja gibanje, ki želi obletnico protestov izkoristiti za oživitev zanimanja zanje. Maroško gospodarstvo čuti posledice svetovne finančne krize, ki se odraža v slabših življenjskih razmerah, družbenem nezadovoljstvu in pogostih spopadih med policijo in izobraženo mladino, ki ne dobi službe, opozarjajo protestniki.

Lanski protesti so Maročanom sicer prinesli novo ustavo in svobodne volitve, na katerih je 25. novembra 2011 slavila zmerna islamistična opozicija. Številni Maročani so upali, da bodo z njeno pomočjo lahko dosegli spremembe, ki so jih zahtevali protestniki, kar pa se ni povsem uresničilo. Večina vzvodov odločanja namreč ostaja v rokah kralja in njegovih svetovalcev.