Kozorogi Svet24.si

Zgodovinska vrnitev "ljubljanskih" alpskih ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

martin premk ss Reporter.si

Svoboda komunizem »po nasilnosti in ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Žan Videc, Martina Revija Stop

V zakulisju MMS

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Svet

V Maroku protesti ob obletnici maroške pomladi

Deli na:
V Maroku protesti ob obletnici maroške pomladi

Foto: Reuters

Ulice maroških mest bo ob prvi obletnici začetka prodemokratičnih protestov v državi znova zavzelo gibanje, ki je pred letom dni vodilo proteste proti režimu kralja Mohameda VI. in prispevalo k uvedbi ustavnih reform. Z današnjimi demonstracijami želi gibanje opozoriti, da so razmere v Maroku še daleč od idealnih, poročajo tuje tiskovne agencije.

V zadnjem letu je podpora t. i. gibanju 20. februarja, ki je v začetku leta 2011 s pozivi h koncu korupcije, več demokracije in socialne pravičnosti na ulice pripeljalo več sto tisoč ljudi po vsem Maroku, namreč občutno padla.

Razmere v državi pa so še daleč od optimalnih, opozarja gibanje, ki želi obletnico protestov izkoristiti za oživitev zanimanja zanje. Maroško gospodarstvo čuti posledice svetovne finančne krize, ki se odraža v slabših življenjskih razmerah, družbenem nezadovoljstvu in pogostih spopadih med policijo in izobraženo mladino, ki ne dobi službe, opozarjajo protestniki.

Lanski protesti so Maročanom sicer prinesli novo ustavo in svobodne volitve, na katerih je 25. novembra 2011 slavila zmerna islamistična opozicija. Številni Maročani so upali, da bodo z njeno pomočjo lahko dosegli spremembe, ki so jih zahtevali protestniki, kar pa se ni povsem uresničilo. Večina vzvodov odločanja namreč ostaja v rokah kralja in njegovih svetovalcev.