908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

celje Ekipa24.si

V Celju nogometni vročinski val, pred tekmo vseh ...

brajde1 Njena.si

Ozadje istrske pesmi Brajde, ki je prevzela ...

roglic Ekipa24.si

Roglič z zlomljenim vretencem, iz Nemčije pa ...

Svet

Somalska milica se je pridružila Al Kaidi

Deli na:
Somalska milica se je pridružila Al Kaidi

Foto: Reuters

Več sto ljudi je danes na zborovanju na obrobju somalijske prestolnice Mogadiš pozdravilo združitev skrajne islamske milice Šebab z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida. Tiskovni predstavnik gibanja Šebab, Ali Mahmud Rage, je ob tem izrazil zadovoljstvo nad združitvijo, ki jo je minuli teden napovedal prvi mož Al Kaide Ajman al Zavahiri.

Kot je zbranim privržencem, ki so vzklikali različna protizahodna gesla, zagotovil Rage, je združitev z Al Kaido dokaz vračanja islamskega kalifata po vsem svetu ter pomeni krepitev vseh njihovih borcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O številnih demonstracijah privržencev gibanja Šebab poročajo tudi iz drugih krajev po državi, med drugim z juga Somalije, kjer so v pristaniškem mestu Merka skrajneži odredili prebivalcem, naj ustavijo delo, da bi se lahko udeležili zborovanj.
 
Skrajna milica sicer nadzoruje večji del osrednjega in južnega dela Somalije, kjer pa se sooča z vse večjim pritiskom regionalnih sil, med drugim iz Kenije na skrajnem jugu, Etiopije na jugu in zahodu države ter sil Afriške unije na območju Mogadiša.
 
Vodja Al Kaide al Zavihiri je v video posnetku, objavljenem na islamističnih spletnih straneh, minuli teden sporočil, da se je milica Šebab pridružila teroristični mreži.
 
Najmočnejša uporniška skupina, ki se v Somaliji bori za strmoglavljenje šibke prozahodne vlade, je sicer že leta 2009 izrazila svojo "vdanost" tedanjemu vodji Al Kaide Osami bin Ladnu.