Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Somalska milica se je pridružila Al Kaidi

Deli na:
Somalska milica se je pridružila Al Kaidi

Foto: Reuters

Več sto ljudi je danes na zborovanju na obrobju somalijske prestolnice Mogadiš pozdravilo združitev skrajne islamske milice Šebab z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida. Tiskovni predstavnik gibanja Šebab, Ali Mahmud Rage, je ob tem izrazil zadovoljstvo nad združitvijo, ki jo je minuli teden napovedal prvi mož Al Kaide Ajman al Zavahiri.

Kot je zbranim privržencem, ki so vzklikali različna protizahodna gesla, zagotovil Rage, je združitev z Al Kaido dokaz vračanja islamskega kalifata po vsem svetu ter pomeni krepitev vseh njihovih borcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O številnih demonstracijah privržencev gibanja Šebab poročajo tudi iz drugih krajev po državi, med drugim z juga Somalije, kjer so v pristaniškem mestu Merka skrajneži odredili prebivalcem, naj ustavijo delo, da bi se lahko udeležili zborovanj.
 
Skrajna milica sicer nadzoruje večji del osrednjega in južnega dela Somalije, kjer pa se sooča z vse večjim pritiskom regionalnih sil, med drugim iz Kenije na skrajnem jugu, Etiopije na jugu in zahodu države ter sil Afriške unije na območju Mogadiša.
 
Vodja Al Kaide al Zavihiri je v video posnetku, objavljenem na islamističnih spletnih straneh, minuli teden sporočil, da se je milica Šebab pridružila teroristični mreži.
 
Najmočnejša uporniška skupina, ki se v Somaliji bori za strmoglavljenje šibke prozahodne vlade, je sicer že leta 2009 izrazila svojo "vdanost" tedanjemu vodji Al Kaide Osami bin Ladnu.