Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama je podpisal tajni ukaz o pomoči upornikom v Siriji

Deli na:
Obama je podpisal tajni ukaz o pomoči upornikom v Siriji

Foto: Reuters

Ameriški mediji poročajo, da je predsednik Barack Obama podpisal tajni ukaz o pomoči upornikom proti režimu predsednika Bašarja al Asada v Siriji. Šlo bi naj predvsem za komunikacijsko opremo in drugo "nesmrtonosno" pomoč.

Po navedbah televizije CNN je Obama ukaz, ki pooblašča obveščevalno agencijo Cia in druge, da sodelujejo z uporniki in jim pomagajo, podpisal "v zadnjih mesecih". Finančno ministrstvo je v sredo potrdilo, da je pretekli teden podporni skupini za Sirijo, ki v Washingtonu zastopa interese upornikov, izdalo dovoljenje za usmerjanje neposredne finančne pomoči uporniški Svobodni sirski vojski.

Predstavniki Obamove administracije sicer pomoči upornikom ne skrivajo, saj so po zadnjem neuspešnem poskusu sprejetja resolucije v Varnostnem svetu ZN napovedali povečanje pomoči. Obama je podoben ukaz izdal tudi v času upora proti režimu Moamerja Gadafija v Libiji.

ZDA orožja upornikov ne opremljajo z orožjem, ker niso prepričane o namenih različnih uporniških skupin. Upor v Siriji naj bi namreč za svoje namene izkoriščali tudi islamski skrajneži, povezani s teroristi.



Nekdanji veleposlanik ZDA v Izraelu Marti Indyk, ki zdaj dela pri inštitutu Brookings, je dejal, da bo upornike morda kmalu potrebno začeti tudi oboroževati, vendar na pameten način. Po poročanju televizije NBC in drugih naj bi jih sicer že oboroževali iz Savdske Arabije in Katarja.

Omenjeni državi naj bi imeli svoje obveščevalne in druge predstavnike na jugu Turčije v mestu Adana, okrog 100 kilometrov od meje s Sirijo. Obe državi ter Turčija in ZDA imajo tam poveljniški center, ki med drugim zagotavlja neposredno komunikacijsko podporo upornikom. ZDA na primer upornike obveščajo o premikih enot sirske vojske.

State Department je v sredo potrdil, da so namenili 25 milijonov dolarjev pomoči opoziciji, ki se bori proti al Asadovim silam. Dodatnih 64 milijonov dolarjev pa bodo namenili za humanitarno pomoč preko mednarodnih agencij, kot je Svetovi program za prehrano (WFP) in Mednarodni odbor Rdečega križa. Pomoč je namenjena predvsem ljudem, ki so pobegnili čez mejo v Turčijo in Jordanijo.