princ william, princ harry, meghan markle, kate middleton Svet24.si

Tega Kate Midleton še danes ni odpustila Meghan ...

Užgorod Svet24.si

Po poljskih v blokado še slovaški tovornjakarji,...

slovenske-železnice, železniška-postaja-jesenice Necenzurirano

To je železniška postaja, ki nas bo stala 126 ...

bobnar lindav mnz Reporter.si

(EKSKLUZIVNO) Sova ovadila Bobnarjevo in Lindava

kopitar Ekipa24.si

Kopitar in holivudski uvod v tekmo: Slovenec, ...

Leonardo_Diffusion_XL_burning_planet_earth_due_to_supervolcano_2 Odkrito.si

Prerokbe, ki ledenijo kri v žilah

luka doncic Ekipa24.si

Kaj pa to?! Luka Dončić je dobil denarno kazen ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šola, ki je bila prizorišče pokola, je ponovno odprta

Deli na:
Šola, ki je bila prizorišče pokola, je ponovno odprta

V napadu 3. maja je 13-letni učenec na svoji osnovni šoli Vladislav Ribnikar v Beogradu ubil devet učencev in varnostnika. - Foto: Profimedia

Na beograjski osnovni šoli Vladislava Ribnikarja, kjer je 3. maja 13-letnik ubil devet učencev in varnostnika, se je danes znova začel pouk. Več kot 250 staršev je pred tem sicer pozvalo, naj se letošnje šolsko leto na tej šoli predčasno zaključi. Srbska policija je medtem uvedla preiskavo proti materi 13-letnega napadalca, poročajo srbski mediji.

"Pouk se je začel, danes bo potekal od osmih zjutraj in popoldne od 13. ure," je danes za srbsko nacionalno televizijo RTS potrdila Snežana Vuković z ministrstva za šolstvo.

Poudarila je, da otrokom, za katere bodo starši ocenili, da se bojijo iti k pouku, ni treba v šolo, ker da bi bilo to "novo nasilje nad otrokom ter nihče z ministrstva in strokovnih krogov ne vztraja pri tem".

Na šoli so se odločili, da bo pouk potekal po krajšem urniku, brez izpraševanj in ocenjevanj. Za varnost bo skrbelo po šest policistov v vsaki izmeni.

Če otroka ne bo v šolo, bodo starši morali dostaviti dopis z obrazložitvijo, zakaj ga ni k pouku, je v nedeljo po poročanju portala N1 Srbija dejal predsednik sveta staršev šole Igor Đorđević.

Ena od staršev, ki se zavzema za predčasni konec šolskega leta, Aleksandra Bulatović je za N1 Srbija ocenila, da se je k pouku vrnila približno polovica učencev.

Skupina staršev poleg tega, naj za konec letošnjega šolskega leta na tej šoli določijo 3. maj, zahteva tudi odgovornost ravnateljice šole, šolskega psihologa in pedagoga. Bulatović je dejala, da je njihova objektivna odgovornost nesporna, ali so odgovorni tudi subjektivno, pa bi morali ugotoviti.Srbska policija je po nalogu državnega tožilstva medtem uvedla preiskavo proti materi 13-letnega napadalca zaradi suma storitve kaznivega dejanja zanemarjanja in zlorabe, je danes poročala srbska televizija Nova.

Državno tožilstvo je policiji med drugim naložilo, da zasliši mater mladoletnika ter opravi razgovor s pedagogom in psihologom z osnovne šole Vladislava Ribnikarja. Center za socialno delo pa mora po nalogu tožilstva pripraviti diagnostično oceno funkcioniranja družine mladoletnika in ugotoviti, ali je bila družina pred napadom že v evidenci tega organa.

Oče 13-letnika je sicer v priporu že od 5. maja. Očitajo mu hujše kršitve splošne varnosti, za kar je zagrožena zaporna kazen do 12 let. Sumijo ga, da je sina učil streljanja s strelnim orožjem, pa tudi, da ni ustrezno hranil orožja, s katerim je sin izvedel strelski napad.

Medtem se v Srbiji po strelskem napadu na šoli in streljanju, v katerem je dan pozneje 20-letnik blizu Mladenovca ubil osem ljudi, nadaljuje akcija zbiranja nezakonito pridobljenega orožja. Do sobote do 19. ure so prebivalci izročili 33.427 kosov orožja in 1,3 milijona kosov streliva, je za RTS danes pojasnila Bojana Otović Pjanović z ministrstva za notranje zadeve.

Možnost predaje nezakonitega orožja brez posledic se bo iztekla 8. junija. Cilj vlade je, da število kosov orožja znižajo z ocenjenih 450.000 na 40.000 oziroma na deset odstotkov.