kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sodišče oprostilo grškega novinarja, ki je objavil seznam davčnih ubežnikov

Deli na:
Sodišče oprostilo grškega novinarja, ki je objavil seznam davčnih ubežnikov

Foto: Reuters

Sodišče v Atenah je grškega novinarja in urednika Kostasa Vaksevanisa, ki je objavil imena s seznama Grkov z bančnimi računi v Švici, po 12-urnem sojenju včeraj oprostilo vseh obtožb. Vaksevanisa so aretirali v nedeljo, potem ko je v soboto v svoji reviji Hot Doc objavil imena s kontroverznega seznama lastnikov bančnih računov pri banki HSBC.

Sojenje Vaksevanisu se je začelo včeraj, sodnica Malia Valikeva pa je po 12-urnem sojenju grškega novinarja oprostila vseh obtožb. Tožilstvo je Vaksevanisu očitalo, da je z objavo kršil pravico imetnikov računov do zasebnosti, kar pa je sam zanikal.

Odločitev sodnice so prisotni na sodišču pozdravili z aplavzom, Vaksevanis pa se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sodnici zahvalil za njeno odločitev. Ob odhodu s sodišča je v izjavi dejal, da je storil tisto, kar bi storil vsak drug novinar. Izrečena oprostilna sodba pa bo po njegovem mnenju novinarjem omogočila, da še naprej opravljajo svoje delo.

Vaksevanisa so aretirali v nedeljo, potem ko je v soboto v svoji reviji Hot Doc objavil imena s kontroverznega seznama lastnikov bančnih računov pri banki HSBC. Šlo naj bi za več kot 2000 Grkov, ki naj bi se z nakazovanjem denarja v Švico izogibali plačilu davkov doma.

Skrivnostni seznam je v Grčiji v minulih mesecih postal predmet intenzivne razprave. Potem ko je grška javnost zahtevala, da vlada seznam uporabi za spopad s potencialnimi davčnimi goljufijami, so namreč predstavniki oblasti trdili, da je izvorni dokument izginil.