madelaine petsch Odkrito.si

Madelaine Petsch: Mučili so jo napadi panike

11otrok1 Svet24.si

Kar enajst otrok hlača po njihovi hiši

vesolje Svet24.si

Tedenski horoskop: poleg utečenih smeri tudi ...

poplave, vuzenica Svet24.si

FOTO in VIDEO: Sobotna neurja: zalite hiše, toča...

archie Svet24.si

Princ William vrača udarec bratu Harryu

filip-pesek_pl Njena.si

Sin Rosvite Pesek je zaročen

gasper kramar Njena.si

Izgubil 95 kilogramov in osvojil nov cilj!

Svet

Sodišče oprostilo grškega novinarja, ki je objavil seznam davčnih ubežnikov

Deli na:
Sodišče oprostilo grškega novinarja, ki je objavil seznam davčnih ubežnikov

Foto: Reuters

Sodišče v Atenah je grškega novinarja in urednika Kostasa Vaksevanisa, ki je objavil imena s seznama Grkov z bančnimi računi v Švici, po 12-urnem sojenju včeraj oprostilo vseh obtožb. Vaksevanisa so aretirali v nedeljo, potem ko je v soboto v svoji reviji Hot Doc objavil imena s kontroverznega seznama lastnikov bančnih računov pri banki HSBC.

Sojenje Vaksevanisu se je začelo včeraj, sodnica Malia Valikeva pa je po 12-urnem sojenju grškega novinarja oprostila vseh obtožb. Tožilstvo je Vaksevanisu očitalo, da je z objavo kršil pravico imetnikov računov do zasebnosti, kar pa je sam zanikal.

Odločitev sodnice so prisotni na sodišču pozdravili z aplavzom, Vaksevanis pa se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sodnici zahvalil za njeno odločitev. Ob odhodu s sodišča je v izjavi dejal, da je storil tisto, kar bi storil vsak drug novinar. Izrečena oprostilna sodba pa bo po njegovem mnenju novinarjem omogočila, da še naprej opravljajo svoje delo.

Vaksevanisa so aretirali v nedeljo, potem ko je v soboto v svoji reviji Hot Doc objavil imena s kontroverznega seznama lastnikov bančnih računov pri banki HSBC. Šlo naj bi za več kot 2000 Grkov, ki naj bi se z nakazovanjem denarja v Švico izogibali plačilu davkov doma.

Skrivnostni seznam je v Grčiji v minulih mesecih postal predmet intenzivne razprave. Potem ko je grška javnost zahtevala, da vlada seznam uporabi za spopad s potencialnimi davčnimi goljufijami, so namreč predstavniki oblasti trdili, da je izvorni dokument izginil.

Loading...