peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Svet

Sodišče oprostilo grškega novinarja, ki je objavil seznam davčnih ubežnikov

Deli na:
Sodišče oprostilo grškega novinarja, ki je objavil seznam davčnih ubežnikov

Foto: Reuters

Sodišče v Atenah je grškega novinarja in urednika Kostasa Vaksevanisa, ki je objavil imena s seznama Grkov z bančnimi računi v Švici, po 12-urnem sojenju včeraj oprostilo vseh obtožb. Vaksevanisa so aretirali v nedeljo, potem ko je v soboto v svoji reviji Hot Doc objavil imena s kontroverznega seznama lastnikov bančnih računov pri banki HSBC.

Sojenje Vaksevanisu se je začelo včeraj, sodnica Malia Valikeva pa je po 12-urnem sojenju grškega novinarja oprostila vseh obtožb. Tožilstvo je Vaksevanisu očitalo, da je z objavo kršil pravico imetnikov računov do zasebnosti, kar pa je sam zanikal.

Odločitev sodnice so prisotni na sodišču pozdravili z aplavzom, Vaksevanis pa se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sodnici zahvalil za njeno odločitev. Ob odhodu s sodišča je v izjavi dejal, da je storil tisto, kar bi storil vsak drug novinar. Izrečena oprostilna sodba pa bo po njegovem mnenju novinarjem omogočila, da še naprej opravljajo svoje delo.

Vaksevanisa so aretirali v nedeljo, potem ko je v soboto v svoji reviji Hot Doc objavil imena s kontroverznega seznama lastnikov bančnih računov pri banki HSBC. Šlo naj bi za več kot 2000 Grkov, ki naj bi se z nakazovanjem denarja v Švico izogibali plačilu davkov doma.

Skrivnostni seznam je v Grčiji v minulih mesecih postal predmet intenzivne razprave. Potem ko je grška javnost zahtevala, da vlada seznam uporabi za spopad s potencialnimi davčnimi goljufijami, so namreč predstavniki oblasti trdili, da je izvorni dokument izginil.

loading...
Loading...