stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grški novinar na sodišču zaradi objave imetnikov računov v Švici

Deli na:
Grški novinar na sodišču zaradi objave imetnikov računov v Švici

Foto: Reuters

V Atenah so danes začeli soditi novinarju in uredniku Kostasu Vaksevanisu, ki je objavil imena s seznama Grkov z bančnimi računi v Švici. Če bo spoznan za krivega kršitve pravice do zasebnosti, kar mu očitajo oblasti, mu grozijo do tri leta zapora. Ob prihodu na sodišče Vaksevanis danes ni dajal izjav, je pa pred tem zavrnil vsakršno krivdo.

Vaksevanisa so aretirali v nedeljo, potem ko je v soboto v svoji reviji Hot Doc objavil imena s kontroverznega seznama lastnikov bančnih računov pri banki HSBC. Šlo naj bi za več kot 2000 Grkov, ki naj bi se z nakazovanjem denarja v Švico izogibali plačilu davkov doma.

Skrivnostni seznam je v Grčiji v minulih mesecih postal predmet intenzivne razprave. Potem ko je grška javnost zahtevala, da vlada seznam uporabi za spopad s potencialnimi davčnimi goljufijami, so namreč predstavniki oblasti trdili, da je izvorni dokument izginil.

Ta seznam je sicer prvi iz banke spravil eden od zaposlenih, leta 2010 pa je v Grčijo prišel s pomočjo tedanje francoske finančne ministrice in današnje generalne direktorice Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde.

Grške oblasti Vaksevanisu očitajo, da je z objavo kršil pravico imetnikov računov do zasebnosti, kar sam zavrača. "Tožilstvo želi zaščititi utajevalce davkov. Jaz samo opravljam svojo dolžnost," je v torek novinarjem dejal 46-letni Vaksevanis. Danes pa je prek družbenega omrežja Twitter sporočil: "Mi bomo zdržali. Bodo oni?"

V prispevku, ki ga je danes objavil britanski Times, pa je Vaksevanis, ki je objavil imena s seznama, ne pa tudi stanja na njihovih bančnih računih, grško državo obtožil hipokrizije. Grški pravosodni sistem se namreč po njegovem mnenju klanja skorumpiranemu političnemu sistemu.


Njegovi odvetniki, ki obtožbe zavračajo kot "nejasne", pa so danes sporočili, da bo v obrambo Vaksevanisa na sodišču pričalo več ljudi s seznama, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Na dogajanje so se odzvali tudi v Mednarodni federaciji novinarjev. Kot je sporočil njen predsednik Jim Boumelha, je pričal v korist Vaksevanisa, sicer pa je sodni proces označil za "absurdno farso".

Celotna zgodba je medtem vendarle dobila tudi širšo politično razsežnost, saj je grški tožilec, pristojen za gospodarska vprašanja, od parlamenta danes zahteval preiskavo o tem, ali bi lahko bivši finančni ministri nosili odgovornost za to, da se v zvezi s seznamom ni ukrepalo.

Na pričanje v zvezi s tem bi lahko poslanci vpoklicali tudi vodjo socialistične stranke Pasok Evangelosa Venizelosa, ki je bil pred časom finančni minister. Venizelos je sicer pristojnemu parlamentarnemu odboru že povedal, da je finančni policiji ministrstva odredil preiskavo v zvezi s seznamom, kar pa človek, ki je bil tedaj na njenem čelu, zanika.

Bivši finančni minister George Papakonstantinu, ki je leta 2010 kot prvi prejel seznam, pa je dejal, da ne ve, kaj se je zgodilo z originalom, kar je sprožilo ugibanja, da bi ga lahko spreminjalo. Zaradi tega je sedanji finančni minister Janis Surnaras Francijo zaprosil, naj seznam Grčiji posreduje še enkrat.

Sicer pa je grška policija v sredo aretirala še enega novinarja, ki je trdil, da ima dokumente finančnega ministrstva, ki so jih domnevno ukradli hekerji.