vaga Dobra karma

Kronična potreba rojenih v znaku Tehtnice: da bi ...

damjan-murko, tiar, maja-murko Svet24.si

FOTO: Murku je pomembno, da živi normalno ...

IMG_1361 Reporter.si

Kdo komu daje inštrukcije? Miro Petek in Bojan ...

dež, naliv, padavine, veter, neurje, sneg Svet24.si

Turbolenten vikend: za uvod nalivi in močan ...

andrej-vizjak Necenzurirano

Vizjak in Južna prijatelja tudi v denarju ...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

MasterChef Njena.si

Žan in Žiga ženskam pokazala, kako se speče ...

Svet

Rusija je 18 ameriškim uradnikom in agentom prepovedala vstop v državo

Deli na:
Rusija je 18 ameriškim uradnikom in agentom prepovedala vstop v državo

Foto: Reuters

Rusija je danes objavila seznam 18 Američanov, ki nimajo več vstopa v državo, poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za odgovor na podoben seznam neželenih oseb, ki so ga v petek objavile ZDA. Imena na ruskem seznamu naj bi bila povezana z zaporom za teroristične osumljence v Guantanamu in z aretacijami ruskih državljanov.

"Čas je, da politiki v Washingtonu spoznajo, da nima smisla graditi odnosov z državo, kot je Rusija, v duhu mentorstva in očitnega diktiranja," rusko zunanje ministrstvo povzema francoska tiskovna agencija AFP. "Nismo navdušeni nad vojno seznamov, vendar ne moremo ignorirati odkritega izsiljevanja," so še zapisali na ministrstvu.

Med imeni na seznamu je vodja kabineta nekdanjega podpredsednika ZDA Dicka Cheneya ter sodniki, tožilci, agenti uprave za boj proti mamilom ter agent FBI, še piše AFP.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, Sergej Rjabkov, je za rusko tiskovno agencijo Itar-Tass sicer dejal, da seznam vsebuje še tajni del, ki je podoben seznamu visokih ruskih uradnikov, ki ga je pripravil Washington.

Ruski poslanec Aleksej Puškov pa je medtem preko omrežja Twitter dejal, da se začenja "vizumska vojna", poroča AFP. Meni tudi, da je proces resetiranja odnosov med državam, ki so ga začeli leta 2009, prekinjen.

Ruski seznam je bil objavljen le dan po tem, ko je ameriško finančno ministrstvo uvedlo sankcije zoper 18 Rusov zaradi domnevnega kršenja človekovih pravic. Sankcije zajemajo prepoved potovanj v ZDA in zamrznitev premoženja.

Loading...