Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovesnost ob obletnici izkrcanja v Normandiji danes tudi v Franciji

Deli na:
Slovesnost ob obletnici izkrcanja v Normandiji danes tudi v Franciji

Izkrcanje zaveznikov na obali Omaha v Normandiji. - Foto: Wikimedia

V Normandiji bo danes osrednja slovesnost ob 75. obletnici zavezniškega izkrcanja, ki se je bosta med drugim udeležila francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednik ZDA Donald Trump. Slovesnost v Franciji bodo pripravili dan po britanski osrednji slovesnosti na jugu Anglije.

Na spominski slovesnosti na pokopališču ameriške vojske v kraju Colleville-sur-Mer v Normandiji pričakujejo 12.000 ljudi. Organizatorji si želijo, da bi bila obletnica predvsem priložnost za slavljenje miru, svobode in sprave.

Vir blizu francoskega predsednika Macrona je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da Macron upa, da bo današnja slovesnost, na kateri bo sodeloval Trump, tudi priložnost za premostitev nekaterih razhajanj med Parizom in Washingtonom. Spominske slovesnosti ob dnevu D so "dobra priložnost za slavje skupne zmage ter da raziščemo nekatere glavne prioritete in zbližamo stališča," je dejal neimenovani vir.

Slovesnosti bodo na današnji dan potekale po celotni Normandiji, kjer bodo med drugim pripravili mašo v spomin na vse, ki so se bojevali med drugo svetovno vojno. Ob obletnici bodo po vsej Franciji na železniških postajah odprli tudi različne fotografske razstave.

Poleg tega so v Normandiji ob letošnji obletnici zavezniškega izkrcanja ponovno pripravili festival dneva-D, ki se je začel 20. maja in se bo končal 16. junija.

V noči na 6. junij 1944 se je na obalah francoske Normandije začelo zavezniško izkrcanje, znano kot dan D. To je bil začetek največje vojaške skupne pomorske, kopenske in zračne operacije v zgodovini človeštva, ki je hkrati pomenila pomemben preobrat v drugi svetovni vojni in pripomogla h kapitulaciji nacistične Nemčije leta 1945.