profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovenija zapira veleposlaništvo v Dublinu in konzulat v New Yorku

Deli na:
Slovenija zapira veleposlaništvo v Dublinu in konzulat v New Yorku

Foto: Arhiv Reporterja

Slovenija bo v okviru varčevalnih ukrepov danes zaprla veleposlaništvo v Dublinu in generalni konzulat v New Yorku. S tem se končuje prvi val zapiranja slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev v okviru varčevanja. Zunanji minister Karl Erjavec je opozoril, da bo diplomatsko mrežo zaradi pomanjkanja denarja verjetno treba še krčiti.

Kot prvi sta 15. septembra vrata zaprli veleposlaništvi v portugalski Lizboni in švedskem Stockholmu, 15. oktobra so zaprli tudi veleposlaništvo v Helsinkih. Zaprli so tudi konzulat v nemškem Düsseldorfu.

Kot je v ponedeljek dejal zunanji minister Karl Erjavec, bo zunanje ministrstvo z zaprtjem diplomatsko-konzularnih predstavništev materialne stroške in stroške za plače znižalo za 2,5 milijona evrov.

Odločitev o zaprtju je bila po navedbah MZZ sprejeta predvsem zaradi težkih finančnih in ekonomskih razmer v Sloveniji, ki so od vlade terjale sprejetje varčevalnih ukrepov na vseh področjih delovanja, med drugim tudi na področju zunanjih zadev.

Erjavec je v ponedeljek na skupni seji parlamentarnih odborov za zunanjo politiko in zadeve EU o proračunu za leti 2013 in 2014 opozoril, da zunanje ministrstvo zaradi pomanjkanja sredstev razmišlja o nadaljnjem krčenju oz. preoblikovanju diplomatske mreže.

Poudaril je sicer, da se sam bolj zavzema za reorganizacijo mreže, da bo bolje prilagojena globalnim izzivom. Menil je, da bi bilo treba v letu 2013 odpreti kako novo predstavništvo. Prihodnje leto naj bi stekli postopki za odprtje enega predstavništva v Perzijski zalivu; kje točno, Erjavec ni pojasnil. Odprli naj bi tudi eno predstavništvo v osrednji Afriki.