oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin in Obama po telefonu o rešitvi krize v Ukrajini

Deli na:
Putin in Obama po telefonu o rešitvi krize v Ukrajini

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek zvečer po telefonu poklical ameriškega predsednika Baracka Obamo, s katerim sta govorila o ameriškem predlogu za diplomatsko rešitev krize v Ukrajini, poročajo tuje tiskovne agencije. Obama je ob tem poudaril, da je diplomatska rešitev možna, če se bo Rusija vzdržala provokacij.

Obama je po navedbah Bele hiše tako pozval Rusijo, naj preneha nameščati svoje sile ob meji z Ukrajino in se vzdržala drugih dejanj, ki bi lahko ogrozila ozemeljsko celovitost in suverenost Ukrajine. Poudaril je še, da prehodne ukrajinske oblasti pripravljajo reformo ustave in demokratične volitve.

Putin pa je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar -Tass sogovorniku dejal, da skrajneži v Ukrajini še naprej "razgrajajo" ter ustrahujejo civiliste in institucije. Zato je predlagal, da bi mednarodna skupnost pomagala stabilizirati Ukrajino.

Predsednik ZDA, ki je v pretek prispel na obisk v Savdsko Arabijo, je še predlagal, naj Rusija poda pisni odgovor na predlog, ki ga je ta teden ob robu jedrskega vrha v Haagu dal ameriški generalni sekretar John Kerry na pogovorih z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Obama in Putin sta se v petek strinjala, da se bosta zunanja ministra sešla na novih pogovorih, na ketrih bosta razpravljala o nadaljnjih korakih v zvezi z ukrajinsko krizo.