nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dan državnosti obeležujejo tudi slovenska veleposlaništva

Deli na:
Dan državnosti obeležujejo tudi slovenska veleposlaništva

Foto: Bobo

Dan državnosti, 25. junij, ko je Slovenija postala samostojna in neodvisna država, so obeležili oz. še obeležujejo tudi slovenska diplomatsko-konzularna predstavništva po svetu. Ob tej priložnosti so večinoma organizirala sprejeme za slovenske skupnosti in diplomatski zbor, pa tudi spremljajoč kulturni program.

V Bruslju so v sredo v počastitev dneva državnosti ter desete obletnice članstva Slovenije v EU in zvezi Nato veleposlanik v Belgiji Matjaž Šinkovec, veleposlanik pri EU Rado Genorio in veleposlanik pri Natu Andrej Benedejčič pripravili sprejem, ki se ga je udeležilo okoli 550 slovenskih in tujih gostov. Častni govorec je bil zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, 23-letni Sloveniji pa so spekli tudi rojstnodnevno torto.

Poleg tega je v Bruslju potekala kopica spremljajočih dogodkov: v torek v bruseljskem kulturnem hramu projekcija humornega dokumentarnega filma "Mama Evropa" avtorice Petre Seliškar, koncertni večer z moškim pevskim zborom Šentjurski fantje in odprtje razstave del slikarja Janeza Štrosa, v sredo pa si je Erjavec po udeležitvi zasedanja zunanjih ministrov Nata in pred sprejemom ogledal še razstavo "Doma v Evropi. 10 let v Evropi" pred Evropskim parlamentom.

Na Hrvaškem so se slovenski diplomati letos klasičnemu sprejemu ob dnevu državnosti odpovedali in v zameno zbirali denar za poplavljena območja. V sodelovanju s Slovenskim domom in poslovnim klubom slovensko-hrvaških gospodarstvenikov so se odločili prispevati Društvu za pomoč otrokom z motnjami v razvoju Zvjezdice iz Gunje v vzhodni Slavoniji.



V Madridu so organizirali slovenski literarni večer, ki je bil posvečen književnim delom tržaškega pisatelja Borisa Pahorja. V okviru večera, kjer je občinstvo nagovoril tudi slovenski veleposlanik v Madridu Aljaž Gosnar, so prebrali odlomke iz Pahorjeve Nekropole v španskem jeziku. Prevod je izšel leta 2010 in je do sedaj edino Pahorjevo delo, ki je bilo prevedeno v španski jezik, poleg prevoda v katalonščino, ki je izšel pred desetimi leti. Z žrebom so občinstvu podarili 13 izvodov Nekropole v španskem jeziku in 3 izvode dela Knjiga o Radi v slovenskem jeziku.

Na veleposlaništvu v Moskvi pa so v okviru dneva državnosti že v ponedeljek organizirali večer sodobne slovenske dramatike, kjer so posebno pozornost namenili igri "Jaz, Batman" Vinka Möderndorferja ter "Shocking Shopping" Matjaža Zupančiča. Dan zatem je v skupni izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj potekala uprizoritev drame slovenske pisateljice Svetlane Makarovič "Mrtvec pride po ljubico". Sprejem v počastitev dneva državnosti bodo na veleposlaništvu organizirali danes, vse zbrane pa bo nagovoril slovenski veleposlanik v Moskvi Primož Šeligo.

Proslave ob dnevu državnosti slovenska veleposlaništva po svetu organizirajo različno. Z ministrstva za zunanje zadeve so za STA pojasnili, da so diplomatsko-konzularnim predstavništvom poslali navodilo, da praznik v okviru finančnih možnosti ustrezno obeležijo. "V navodilu je izpostavljen predvsem osebni angažma in iznajdljivost diplomatov, da se kljub gospodarski krizi sprejem ob dnevu državnosti vendarle poskuša izvesti," so pojasnili na MZZ.