Revija Reporter
Slovenija

Odziv na Ozadje večnega župana: smo res zavajali okrog kolesarske poti? Ne!

Igor Gošte
3 249

16. nov. 2022 11:02 Osveženo: 11:13 / 16. 11. 2022

Deli na:

Kolesarska pot za blokom in domom starejših po novem tudi za pešce. Ni pa pločnika.

Igor Gošte

Avgusta smo v Reporterju objavili daljši članek o zagorskem županu Matjažu Švaganu z naslovom Ozadje večnega župana. Med drugim smo pisali tudi o kolesarski poti, ki se ta čas gradi v Občini Zagorje ob Savi in opozorili na nekatere nevarne odseke.

Za potrebe pisanja članka smo takrat na občino poslali tudi vprašanje o odseku kolesarske poti, ki je speljana na Izlakah, natančneje zadaj za blokom in domom starejših. V javnosti se je takrat namreč govorilo, da po izgradnji kolesarske poti ne bo več možno gibanje pešcev. Dan pred oddajo članka smo odgovor občine prejeli in ga tudi objavili.

Takole so zapisali: „Sredstva EU in RS so namenjena izključno za gradnjo kolesarske steze. Na določenih odsekih bo zagotovljena souporaba kolesar-pešec. Na nekaterih območjih Izlak je predvidena izgradnja hodnika za pešce , ne pa na odseku za blokom, kjer bo za obdobje petih let ta odsek namenjen izključno za kolesarje, dostavo in intervencijska vozila.“

Stanovalci bloka smo v nabiralniku prejeli pojasnilo na laž, ki je v resnici ni bilo.

Igor Gošte

Verjetno tudi vi razumete njihov odgovor tako, kot avtor tega članka, torej, da ta odsek za dobo petih let ne bo namenjen pešcem (glej označeno). Danes pa smo prejeli s strani piar službe Občine Zagorje ob Savi pismo, da smo (nekateri) zavajali in širili neresnične informacije. Takole so zapisali: "Ob gradnji kolesarske poti Zagorje–Orehovica se v javnosti pojavlja veliko neresničnih informacij. Ena izmed teh je, da po izgradnji kolesarske poti ne bo več mogoče hoditi peš za Domom starejših občanov Polde Eberl - Jamski in do bližnjega večstanovanjskega objekta, kar je laž. Tudi ko bo kolesarska steza zgrajena in kategorizirana za te namene, bo mogoče uporabiti te površine za pešce in pod določenimi pogoji za servisne dostope, intervencijo itn., kot to določajo veljavni predpisi. Za primer souporabe kolesarja in pešca je navedeno, da to lahko koristi pešec, če v neposredni bližini ne potekajo ločene površine za pešca. Tak primer je tudi potek kolesarske poti od priključka proti Gladežu, po desnem bregu potoka Orehovica, do odcepa prek nove brvi do parkirišča pri KS Izlake in naprej v smeri proti družbi Eti, do stičišča kolesarske poti s hodnikom za pešce nasproti objekta Spin. Seveda pa vas že zdaj prosimo, da kolesarsko pot, ko bo zgrajena, kolesarji in pešci uporabljate ob upoštevanju lastne varnosti in varnosti drugih udeležencev v prometu.“

Konec navedka iz pisma piar službe Občine Zagorje ob Savi. No, vi pa sami presodite, ali smo zavajali ali širili neresnične informacije. Kajti objavili smo le tisto, kar so nam v pismu odgovorili na občini. Smo pa veseli, da je po našem članku sedaj prišlo do premika in bodo za blokom in domom starejših še vedno lahko hodili pešci. Še bolj bi bili veseli, če bi hkrati poleg kolesarske poti zadaj za blokom in domom starejših zgradili tudi pločnik, ki bi bil bolj varen za pešce in invalide na vozičkih.

Mimogrede, piar pismo, verjetno predvolilno naravnano, smo s podobnim pojasnilom, ki smo ga objavili, prejeli tudi vsi stanovalci bloka na Izlakah. Tudi avtor tega zapisa.

Kolesarska pot za blokom in domom starejših po novem tudi za pešce. Ni pa pločnika.

Igor Gošte